Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Mladé ženy se pravidelným cvičením mohou vyhnout rakovině prsu

Nemusíte dřít každý den v posilovně, abyste se dostala do formy.
15. května 2008 | 11:00

U žen ve věku mezi 12 a 35 roky může působit pravidelné cvičení jako prevence rakoviny prsu. Alespoň to tvrdí rozsáhlá americká studie.



Zvláště u žen ve věku mezi dvanácti a pětatřiceti roky, které se pravidelně účastní pohybových aktivit. Podle expertů lze pohybem před pětatřicátým rokem života snížit riziko rakoviny prsu až o třetinu.

Výsledky vyplynuly z rozsáhlé analýzy dat pocházejících od pětašedesáti tisíc žen, která sesbírali a zpracovali odborníci z Washington univerzity v St. Louis a Harvardské univerzity v Bostonu.

Vědci zjistili, že rakovina prsu před menopauzou postihla více těch žen, které byly méně pohybově aktivní. Naopak nejaktivnější ženy cvičící v ekvivalentu odpovídajícím 3,25 hodiny běhu týdně nebo třinácti hodinám chůze týdně onemocněly rakovinou prsu výjimečně.

"Nemáme moc preventivních opatření před rakovinou prsu před menopauzou, ale naše objevy jasně dokazují, že fyzická aktivita během adolescence a mladé dospělosti se může dlouhodobě vyplatit, protože snižuje riziko vzniku rakoviny prsu v ranné fázi dospělosti," uvedl profesor Graham Colditz z Harvardu.

Závěry studie byly publikovány v odborném časopise Journal of the National Cancer Institute.

Autor: Famous
Související články