Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Máte citlivou pleť?

13. května 2008 | 11:27

Citlivá pokožka je často podrážděná, někdy okamžitě zčervená, jindy je suchá a drsná. Tímto problémem trpí mnoho žen - a bohužel je jich stále více. I proto probíhá od 12. do 17. května akce TÝDEN CITLIVÉ PLETI.

V týdnu <strong><font size="3">od 12. do 17. května</font></strong> probíhá <strong>v 250 vybraných lékárnách</strong> po celé České republice <strong>TÝDEN CITLIVÉ PLETI</strong>.

70 % žen má citlivou pleť. Za tímto tvrzením se skrývá komplexní realita: Neexistuje pouze jeden typ citlivé pleti, ale různé profily citlivé pleti.

Citlivá pokožka je často podrážděná, někdy okamžitě zčervená, jindy je suchá a drsná. Tímto problémem trpí mnoho žen - a bohužel je jich stále více.

Díky správné péči se ale i vy můžete těšit z krásné a zdravé pleti, která bude zářit zdravím a pohodou.

<strong>Co je to citlivá pleť?</strong>
Citlivou pleť lze charakterizovat jako pleť, která je přirozeně zranitelná. Reaguje podrážděním na vlivy, které jsou obvykle dobře tolerovány, a hůře se brání různým útokům.

<strong>Jaká je příčina?</strong>
Musíme rozlišovat dva případy. Citlivou pokožku, která je od přírody velice jemná, průsvitná, suchá a má sklon ke kuperóze (zarudnutí). Ale i normální pokožka se působením vnějších podmínek po nějakém čase mění. To znamená, že pod vlivem škodlivých látek, stresu a citlivosti např. na potraviny, prací prostředky, léky nebo slunce reaguje pleť podrážděně, dostane se z rovnováhy.

<strong>Jaké jsou příznaky?</strong>
Typickými znaky citlivé pokožky je zčervenání, otoky, vznik kožních šupinek a ekzémy. Kromě toho bývá pleť často nepříjemně napnutá, svědí a pálí - a to především po každodenním umývání.

<strong>Čemu je třeba se vyhnout?</strong>
Lidé s jemnou pokožkou by neměli používat krémy s rostlinnými látkami, protože ty bývají v krémech ve vysoké koncentraci, a tak mohou vyvolat alergickou reakci. Stejně může pokožku vyvést z rovnováhy i kosmetika s aromatickými látkami. Držte se tedy základního pravidla: čím méně látek krém obsahuje, tím je pro pokožku lepší!

<strong><u><font size="4">NÁŠ TIP PRO VÁS</font></u></strong>

V týdnu <strong><font size="3">od 12. do 17. května</font></strong> probíhá <strong>v 250 vybraných lékárnách</strong> po celé České republice <strong>TÝDEN CITLIVÉ PLETI</strong>.

<strong>Více informací a seznam vybraných lékáren naleznete na internetových stránkách www.laroche-posay.cz.</strong>

Cílem této osvětové poradenské akce je vysvětlit a poradit zájemcům, že neexistuje pouze jeden typ citlivé pleti, ale celá řada. Jádrem odborného poradenství je soubor jednoduchých otázek SensiTest, které pokládá odborně vyškolený lékárník. Za tímto patentovaným testem se skrývají výsledky 10-ti letého vědeckého výzkumu včetně metody tzv. patentovaného algoritmu (ADPS), vycházející z výsledků vyšetření více než 6000 osob z celého světa a realizovaného ve spolupráci s šesti sty dermatology. Sensitest je objektivní diagnostická metoda, která umožňuje určit kompletní profil citlivé pleti. 20 klinických otázek, které postihují 2 kritéria, intenzitu a původ kožní reaktivity.
Na základě výsledků SensiTestu pak na místě pomůže lékárník klientovi s výběrem adaptované péče vhodné pro jeho pleť i s dalším poradenstvím ohledně pravidel správné péče o citlivou pleť a předá dárek s adaptovanou péčí a kuponem na slevu.

Autor: peťa, mif
Klíčová slova: pleť, citlivá, kůže
Související články