Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lékař apeluje: Říhat a prdět na veřejnosti by měla být běžná věc

Ilustrační foto - zažívací obtíže
1. května 2008 | 08:48

Francouzský lékař Frédéric Saldmann rozjel kampaň, na jejímž konci by mohla Francie prdět a říhat, kdy by se jí zachtělo.

Chce, aby se lidé vzdali veškerých tabu spojených s prděním, pocením a říháním a klidně si ulevili kdykoliv a kdekoliv. Chce tak snížit počet Francouzů nemocných rakovinou. "Každý průměrný Francouz vyloučí denně dva litry plynu. Je to přirozený proces, a pokud zůstanou ve střevech, může je to vážně poškodit. Měli bychom prdět v okamžiku, kdy to na nás přijde," píše Saldmann ve své knize Le Grand Ménage.

Lékař zároveň své spoluobčany nabádá k omezení žvýkání žvýkaček, doporučuje nikdy nejíst za chůze a snížit příjem sycených nápojů.

Stejně jako prdění by mělo být naprosto běžnou věcí říhání, nejlépe po každém jídle. Je to nejlepší způsob, jak omezit riziko vzniku hiátové hernie, která postihuje téměř třetinu Francouzů. Zadržování vzduchu v žaludku také vyvolává pálení žáhy, které naopak zvyšuje riziko rakoviny jícny, která je ve Francii na prudkém vzestupu.

Saldmann také doporučuje vyvarovat se používání antiperspirantů. "Zamezováním pocení zadržujeme v těle toxiny, ale zároveň mnoho látek, které mohou být velmi atraktivní pro opačné pohlaví," vysvětluje lékař, který odkazuje na italskou studii, podle jejíchž autorů zápach mužského potu u žen redukuje stres.

Autor: Famous
Klíčová slova: říhání;prdění;kampaň
Související články