Během svých výzkumů totiž zjistili, že zelenina zalévaná ředěnou mořskou vodou je mnohem zdravější než ta, na kterou jen prší či zahradník chrlí vodu sladkou.
Plody rajčat v pokusech s mořskou vodou měly mnohem vyšší obsah vitaminu C, E a kyselin chlorogenové a dihydrolipoové.
Experti z Univerzity v Pise tvrdí, že ředěný roztok mořské vody sice nestimuluje rostlinu k lepšímu vzrůstu, ale zvyšuje obsah užitečných látek v plodech. Všechny výše zmíněné sloučeniny jsou velmi účinnými antioxidanty, které pomáhají tělo chránit před nemocemi srdce a cév, rakovinou, stárnutím a jinými zdravotními komplikacemi.
Profesor Riccardo Izzo se svými kolegy pěstoval tzv. cherry rajčata v čisté vodě a dvanáctiprocentním roztoku mořské vody. Plody z rostlin zalévaných ředěnou mořskou vodou byly zdravější, ale princip by mohl pomoci vyřešit problém nedostatku sladké vody pro zavlažování polí.
Studie byla publikována v květnovém vydání odborného magazínu Journal of Agricultural and Food Chemistry.