Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vitamíny k nakousnutí

Rajčata
13. dubna 2008 | 09:54

Jemně štiplavé ředkvičky, sladká mrkev, šťavnatý kedluben, chladivý listový salát, lehce pikantní jarní cibulka

Jemně štiplavé ředkvičky, sladká mrkev, šťavnatý kedluben, chladivý listový salát, lehce pikantní jarní cibulka... Proč se cpát drahými multivitaminovými preparáty, když jsou obchody plné čerstvé jarní zeleniny? Kedluben Co obsahuje: Vitamin C, draslík, provitamin A, vápník, železo a také fosfor. Má v sobě i vlákninu. Jak pomáhá: Kedlubny pomáhají udržet zdravý imunitní systém. Mají nízkou energetickou hodnotu, přispívají i k udržování normálního krevního tlaku. Navíc chrání před zácpou. 100 g/121 kJ Rajče Co obsahuje: Vitamin C a E, provitamin A, vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, sodík i draslík. Jak pomáhá: Podporuje krvetvorbu, prospívá pokožce, vlasům i nehtům. Dokáže ochránit srdce a posílit buněčnou strukturu a imunitu. Známé jsou i jeho antibakteriální účinky. Rajčata obsahují také důležité antioxidanty, které tělo chrání před škodlivými volnými radikály. 100 g/103 kJ Salátová okurka Co obsahuje: Hlavně vodu, ale také vitamin C, vitaminy skupiny B, draslík a vápník. Jak pomáhá: Pro svoji velmi nízkou kalorickou hodnotu je salátová okurka ideální při redukčních dietách. Také pomáhá tělu vyplavovat škodliviny a podporuje funkci jater. 100 g/pouze 68 kJ Jarní cibulka Co obsahuje: Vitamin C, vitaminy skupiny B a provitamin A, ale i celou řadu důležitých minerálních látek, vápník, železo, draslík, jód či magnesium. Jak pomáhá: Má antibakteriální a protiplísňové účinky, příznivě působí na zažívací trakt, dýchací cesty, na srdce i na krevní tlak. Používá se i jako afrodiziakum. 100 g/150 kJ Ředkvička Co obsahuje: Kromě vitaminu C a B také kyselinu listovou, vápník, karoten, draslík a síru. Jak pomáhá: Má antibakteriální účinky, působí proti zácpě a plynatosti, pomáhá snižovat cholesterol. 100 g/pouze 80 kJ Hlávkový salát Co obsahuje: Je bohatý na vitaminy (B1, B2, B6, C, E) i minerální látky (železo, hořčík, vápník, draslík a sodík). Jak pomáhá: Zlepšuje trávení, je močopudný, snižuje nervové napětí a podpoří dobrý spánek. Hlávkový salát se dobře hodí jíst i při dietách. 100 g/75 kJ Mrkev Co obsahuje: Kromě provitaminu A i vitaminy ze skupiny D, E a K, draslík, vápník, hořčík, jód a další minerální látky. Má i velmi vysoký obsah selenu. Jak pomáhá: Ochraňuje před bakteriemi a viry, posiluje zrak, umožňuje stálou obnovu buněk. Má také močopudný a projímavý účinek. Konzumací mrkve v syrovém stavu zpomalíte stárnutí, posílíte srdce, podpoříte růst vlasů a nehtů. 100 g/180 kJ


POZOR NA SVĚTLO A TEPLO Vitaminy jsou citlivé na světlo a teplo. Pokud si nakoupíte zeleninu do zásoby, pak vězte, že ztrácí vitaminy už po třech dnech. Nejlepší je jíst zeleninu syrovou. Pokud už ji chcete uvařit, tak co nejkratší dobu při co nejnižší teplotě. A pouze v minimálním množství vody. O vitaminy můžete přijít i při krájení zeleniny (proto například hlávkový salát natrhejte na kousky), nebo pokud ji chystáte ve velkém předstihu. KOLIK OVOCE A ZELENINY DENNĚ? Zdravý člověk by měl sníst za den pět porcí ovoce a zeleniny, tedy nejméně 400 g (jako jednotlivou porci lze doporučit například zeleninovou přílohu k hlavnímu jídlu, sklenku 100% ovocné šťávy, zeleninový salát nebo jablko). Je třeba sníst během dne více zeleniny než sladkého ovoce.
KEDLUBNOVÝ SALÁT S ŘEDKVIČKAMI 3 až 4 kedlubny, 1 svazek ředkviček, 1 hlávkový salát, 1 jablko, lžíce oleje, ocet, špetka cukru, pepř, sůl, 2 lžíce vody Oloupané jablko a kedlubny nastrouháme na hrubší nudličky. Omyté ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka, hlávkový salát na proužky, přidáme ostatní přísady a lehce promícháme. PLNĚNÁ RAJČATA 4 masitá rajčata, 300 g uvařené rýže, 8 nadrobno nakrájených jarních cibulek, 3 lžíce nakrájené máty, 2 lžíce nakrájené petrželky, 3 lžíce piniových oříšků, 3 lžíce rozinek, 2 lžičky olivového oleje, sůl, pepř Rajčata rozpůlíme a vydlabeme. Semena a šťávu nepoužijeme. Rajčata postavíme na několik minut řeznou stranou dospod na papírové utěrky, aby z nich vytekla šťáva. Vydlabaná rajčata převrátíme a vnitřek posypeme solí a pepřem. Rýži, jarní cibulky, petrželku, piniové oříšky a rozinky smícháme v misce. Vzniklou nádivkou plníme vydlabaná rajčata. Pak je pokapeme olivovým olejem a opékáme na roštu p otřeném mírně olejem. Rozdělíme na talíře a ihned podáváme.

Související články