Britské restaurace možná brzy budou muset při sestavování svých menu užívat dopravní semafory. Vedle názvů pokrmů by se tak mohly objevit vyjma ceny, gramáže a seznamu ingrediencí také zelené, oranžové a červené puntíky. Ty by určovaly jakousi nutriční hodnotu pokrmu a vliv na lidské zdraví. Dietní a na vitaminy bohaté pokrmy by měly zelenou, zatímco tučné a výživově jinak chudé pokrmy by měly červenou. Barvy by také lidem doporučovaly, jak často by si konzumenti daný pokrm měli dopřávat. Zelené jídlo by mohli konzumovat denně a pravidelně, oranžové jen občas a červenému by se měli vyhýbat, případně jej konzumovat při zvláštních příležitostech. Do červené zóny by v Česku určitě patřila klasická svíčková, palačinky se zmrzlinou či kynuté knedlíky plněné uzeným. Britské ministerstvo zdravotnictví si je vědomo toho, že ročně přibývá obézních lidí a že právě nadbytečné kilogramy způsobují civilizační choroby, které odsávají ze zdravotnictví miliony liber ročně. Proto také ministerstvo zdravotnictví nápad se semafory podporuje a uvažuje o tom, že ho bude prosazovat jako součást kampaně proti obezitě. V Británii jsou podle statistických údajů dvě třetiny dospělých obézní, u desetiletých školáků je to celá třetina.
Britské ministerstvo zdravotnictví chce bojovat proti obezitě zavedením informačních 'semaforů' u jídel v restauracích
Související články
Články odjinud