Belgičtí vědci varují před častější konzumací vajec z domácích chovů na farmách. Široce založený výzkum prokázal, že taková vejce obsahují třikrát až pětkrát větší množství jedovatých dioxinů a dalších škodlivých látek, než povolují normy. "Rozhodně nejde o nějakou 'dioxinovou krizi', protože vejce nejsou určena pro trh," prohlásil profesor chemie Leo Goeyens ze Svobodné univerzity Brusel v deníku De Standaard. "Přesto pro ty, kteří taková vejce konzumují, je to zřejmě významné zdravotní riziko," dodal s tím, že vysoké dávky dioxinů v potravě mohou poškozovat žaludek, játra a střeva, podporovat vznik rakoviny a způsobovat hormonální a růstové poruchy. "Kdo sní takové vejce jednou za měsíc, nehrozí mu žádné nebezpečí," zdůraznil Goeyens. "Kdo ale zkonzumuje dvě až tři vejce denně, ten už dává své zdraví v sázku," dodal. Příčina zamoření vajec spočívá zřejmě v obecně vysokém znečištění půdy v Belgii, napsal De Standaard. Situaci zhoršuje i obvyklé spalování zahradních odpadů. Naproti tomu vejce v obchodech podle odborníků zákonné předpisy splňují. To platí i pro vejce z ekologických chovů ve volných výbězích.
Belgičané, kteří konzumují vejce z tzv. domácích chovů, ohrožují své zdraví. Důvodem je značné znečištění půdy v Belgii
Související články
Články odjinud