Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Belgická domácí vejce jsou plná jedů

Vejce
1. dubna 2008 | 12:01

Belgičané, kteří konzumují vejce z tzv. domácích chovů, ohrožují své zdraví. Důvodem je značné znečištění půdy v Belgii

Belgičtí vědci varují před častější konzumací vajec z domácích chovů na farmách. Široce založený výzkum prokázal, že taková vejce obsahují třikrát až pětkrát větší množství jedovatých dioxinů a dalších škodlivých látek, než povolují normy. "Rozhodně nejde o nějakou 'dioxinovou krizi', protože vejce nejsou určena pro trh," prohlásil profesor chemie Leo Goeyens ze Svobodné univerzity Brusel v deníku De Standaard. "Přesto pro ty, kteří taková vejce konzumují, je to zřejmě významné zdravotní riziko," dodal s tím, že vysoké dávky dioxinů v potravě mohou poškozovat žaludek, játra a střeva, podporovat vznik rakoviny a způsobovat hormonální a růstové poruchy. "Kdo sní takové vejce jednou za měsíc, nehrozí mu žádné nebezpečí," zdůraznil Goeyens. "Kdo ale zkonzumuje dvě až tři vejce denně, ten už dává své zdraví v sázku," dodal. Příčina zamoření vajec spočívá zřejmě v obecně vysokém znečištění půdy v Belgii, napsal De Standaard. Situaci zhoršuje i obvyklé spalování zahradních odpadů. Naproti tomu vejce v obchodech podle odborníků zákonné předpisy splňují. To platí i pro vejce z ekologických chovů ve volných výbězích.

Autor: ČTK
Související články