Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak přemoci alergii?

Alergie je krutou daní za pokrok v moderní době. Vlivem zhoršeného životního prostředí totiž mezi námi alergiků rapidně přibývá

Alergie je nežádoucí reakce imunitního systému na vnější podněty. Takovým vnějším podnětům se říká alergeny. Při styku s alergenem se imunitní systém aktivuje a vyvolává reakci. Běžné podněty vnějšího prostředí vnímá tělo jako "cizí" a spustí proti nim nepřiměřenou obranu. Alergie je systémové onemocnění spojené někdy s celkovými příznaky, jako jsou únava, bolesti hlavy, u dětí bývá i zvýšená teplota. Mezi rizikové faktory patří genetické dispozice lidí z rodin alergiků, dále věk matky při narození dítěte, kuřáctví, těsné kontakty s domácími zvířaty v městských bytech nebo i dlouhodobý pobyt v místě se znečištěným životním prostředím a podobně. Sezónní záležitost? Příznaky mohou trvat i celý život. Je tedy mylné domnívat se, že alergie se objevuje jen na jaře a v létě, ve skutečnosti přetrvává po celý rok. Jste-li alergik, měla byste se tedy na alergii dívat jako na svůj celoroční problém, i když právě nemáte žádné příznaky. Nejnovější vědecké poznatky totiž podle MUDr. Ireny Krčmové z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové ukazují na to, že nestačí léčit jednotlivé ataky alergických obtíží, ale je potřeba mít alergický zánět pod soustavnou kontrolou. V léčebném přístupu k alergikovi zůstává základem znalost "spouštěcích" alergenů a snaha o omezení kontaktu s těmito podněty. Pyly a plísně jsou příčinou alergických obtíží mimo zimní období (i když olše a líska začínají kvést už v únoru). Léčba Nejvýznamnějším zdrojem alergenů v každé domácnosti jsou roztoči. Jejich počet můžete omezit, ale úplně je nevymýtíte. V případě svědění v nose a kýchání je pomoc celkem snadná. "K nejužívanějším lékům patří tzv. antihistaminika," říká MUDr. Irena Krčmová. Alergická rýma v současnosti postihuje 15-30 % dospělých a je provázena řadou přidružených onemocnění. V dětském věku to bývá zánět středouší. Jak v dospělé, tak i v dětské populaci je alergická rýma spojená až ve 35 % případů i se zánětem nosních dutin. Nejčastější a nejzávažnější přidruženou chorobou je průduškové astma. Nemocní s alergickou rýmou mají až 3-4x vyšší riziko dospět k alergickému postižení dolních cest dýchacích - k bronchiálnímu astmatu. CO MŮŽETE UDĚLAT SAMA? * Prát ložního prádlo za teploty 55-60 °C, a to 1x týdně. * Nahradit koberce dobře stíratelnými povrchy. * Vyhnout se používání čalouněného nábytku (vhodnější je nábytek potažený kůží).


Více informací pro alergiky najdete na: www.cipa.cz nebo na: www.alergie.cz. Výborným pomocníkem je i Pylová informační služba - PIS, která se opírá o činnost 12 stanic v republice. Pylový kalendář naleznete na stránkách: www.alergie.cz/pylovy-kalendar.
Víte, že.... Alergie není jen rýma, průduškové astma nebo atopický ekzém. Závažným způsobem se mohou projevovat těžké, až smrtící reakce po bodnutí hmyzem, přecitlivělost na některé potraviny, léková alergie, reakce na očkování. K alergickým stavům řadí odborníci i některé druhy kopřivek. Alergického původu mohou být rovněž opakované záněty spojivek.

Související články