Zdraví ve skořápce | Pro ženy | Blesk.cz

Zdraví ve skořápce

13. března 2008 | 18:21

Prý už Marie Terezie nařídila, aby na každém dvoře rostl ořešák. Jeho plody totiž nejsou jen chutné, ale také velmi zdravé

Vlašské ořechy by pro nás neměly představovat jen pochoutku do koláčů. Jsou totiž velmi zdravé. Prý už Marie Terezie nařídila, aby na každém dvoře rostl ořešák. Tento strom, který dává zdravé plody i kvalitní dřevo, má svůj původ v Arménii, Číně, Japonsku i v Persii. Římané ho přivezli do Galie, dnešní Francie. V Německu ho koncem roku 2007 zvolili za strom roku 2008. Plody vlašského ořechu mají vysoký obsah vitaminu C a posilují imunitu organismu. Co ořechy obsahují? Balastní látky Pomáhají zlepšit trávení a podporují zásobování těla důležitými vitaminy. Kyselina ellagová Tato antioxidačně působící látka zastavuje růst rakovinotvorných buněk. Vitaminy Vitaminy A, B a E posilují zrak a nervový systém. Pokožka zůstává svěží, proces stárnutí se zpomaluje. Minerální látky Hořčík, vápník, železo, fosfor a zinek jsou užitečné v mnoha směrech. Regulují hospodaření s tekutinami v těle, stavbu kostí a kvalitu zubů. Kyselina alfa linoleová Tato omega-3 nenasycená kyselina zmírňuje artritidu a snižuje riziko srdečních a cévních mozkových příhod.

Související články