Nepolykej žvýkačku! | Pro ženy | Blesk.cz

Nepolykej žvýkačku!

13. října 2005 | 17:00

Znáte to jistě také! Rodiče vás v dětství peskovali za drobné prohřešky! Měly tyto rady nějaká opodstatnění

Také vás rodiče či prarodiče peskovali za podobné prohřešky? A přitom z lékařského hlediska nemají takové zákazy žádné opodstatnění. A jaké jsou další rady, na které můžete s klidem zapomenout? "Nepolykejte žvýkačku!" Předsudek: Když spolkneš žvýkačku, zalepí ti žaludek. Pravda: Základní hmota žvýkačky je nestravitelná - všechny ostatní složky se z ní dostaly už v dutině ústní. Pokud žvýkačku opravdu spolknete, nestane se vůbec nic. Projde celým trávicím traktem a vyjde ven jako každá jiná potrava. Takže je zcela vyloučeno, abyste si jí zalepila žaludek, případně dokonce ucpala trávicí trakt. To by se mohlo stát snad jedině v případě, že byste spolykala obrovské množství žvýkaček najednou. "Rána po říznutí se musí vymýt!" Předsudek: Před ovázáním poraněného místa je třeba ránu vyčistit, nejlépe omýt od nečistot a choroboplodných zárodků. Pravda: Riziko, že s vodou zaneseme škodlivé mikroorganismy z okolí poranění hlouběji do rány, je příliš vysoké. Následuje nepříjemný zánět a pomalé hojení. Proto ránu raději nevymývejte a vyvarujte se různých zásypů, mastí a sprejů. Raději si pomozte sterilním obvazem a vyhledejte lékaře. Zásah vodou však může mít i smysl - zejména pokud jde o zchlazení postiženého místa při popáleninách, kde je nevyhnutelné vymytí nebezpečné chemikálie. "Bonbony se nekoušou, ale polykají!" Předsudek: Kdo pomalu a trpělivě necumlá, zničí si zuby. Pravda: Cukr obsažený v bonbonech vyživuje bakterie v ústní dutině. Ty produkují kyseliny, které napadají zubní sklovinu, což je příčinou vzniku zubního kazu. Je však jedno, zda bonbon rozkoušete nebo vycumláte, protože cukr stejně zůstane na sklovině. "Nechoďte ven s mokrými vlasy!" Předsudek: Když jdete ven s mokrými vlasy a vystavujete se chladu, koledujete si o pořádné nachlazení. Pravda: Pokud byste se chtěla vyhnout prochladnutí, musela byste přestat dýchat (jedině tak by viry nepronikly do organismu). Vždyť ve vzduchu je více než 200 různých virů, které projdou našimi ústy, nosem nebo pokožkou. A to zcela nezávisle na tom, zda máte vlasy mokré nebo suché. Pravda je, že vlivem chladu se cévy na pokožce hlavy stáhnou, což ztěžuje prokrvení. To však nijak nenaruší imunitu. "Čerstvě upečený chléb - nikdy!" Předsudek: Teplé těsto a droždí vedou k žaludečním těžkostem. Pravda: Mikroorganismy, jako jsou například houby v droždí, se nemohou dále rozmnožovat ani v žaludku, ani ve střevech, protože se zničí už při pečení při teplotě 180°C. Pokud vám tedy v žaludku dělá těžkosti právě čerstvý chléb, vězte, že příčinou není jeho teplota, ale pravděpodobně jste se jen přejedla. Toto varování pochází z dob velké chudoby a vzniklo nejspíš proto, že čerstvě upečený chléb rychle mizel ve vyhladovělých ústech. Když chléb vychladne, musíte vynaložit mnohem více síly na jeho rozžvýkání. A co je podstatné: rychleji nás nasytí, a tak je pro vás vydatnější stravou.

Související články