Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejen bolavá záda. Se syndromem, který možná ničí i vás, jeďte do slovenských lázní

28. září 2022 | 06:00

Trápí vás postcovidový syndrom a hledáte místo, kde vám pomohou dát se zpátky do formy? Anebo chcete jen relaxovat a třeba vyzkoušet procedury, které jinde nenajdete? Zamiřte do slovenských termálních lázní - vyzkoušeli jsme pro vás ty, které jsou relativně blízko.

Piešťany, Trenčianské Teplice a Bojnice - trojice slovenských lázní, kde se léčí  pohybový aparát i různé další potíže a můžete si tu užít jak wellness, tak i regulérní zdravotní pobyt.  Ve všech třech navíc mají speciálně sestavený lékařský balíček pro ty, kterým následky covidu nedovolí žít tak, jako dřív. K tomu je obklopuje krásná příroda a nadosah jsou i zajímavé historické památky. Pojďme se na to všechno podívat podrobněji. 

Piešťany: Bahno jako zážitek

Malebné lázně Piešťany najdete na západním Slovensku. Jsou situovány v rozsáhlém parku na ostrově, který obtéká řeka Váh a její slepé rameno. Mimochodem, přímo z něj se těží léčivé sirné bahno a vysoký obsah síry, hořčíku nebo brómu mají i tamní horké minerální prameny.

Zajímavá procedura:  Koupel v bahenním bazénu, tzv. bahnisku, musíte zažít! Bazén je unikátní tím, že má přírodní dno, které tvoří silná vrstva sirného bahna, přes kterou vyvěrají prameny teplé minerání vody. Blahodárných látek se díky tomu do vody dostane víc než dost a všechny intenzivně působí na vaše svaly a klouby. Koupání si navíc užíváte pod krásnou kupolovitou  střechou s vitrážovými okny (viz fotogalerie). Po této bahenní koupely si ještě poležíte v suchém zábalu a pořádně se spotíte. Odcházíte s pocitem, že jste z přírody získali, co se dalo.

Post-covid pobyt: Pokud se vám stále nedaří zotavit z covidu, objednejte si v Piešťanech speciálně sestavený balíček nazvaný Posílení imunity, který je zaměřený právě na restart organismu po této nemoci. Absolvujete procedury, které vám po prohlídce vybere lékař podle potíží, které máte.

Co vás nadchne: Procházky a projížďky na kole, které si užijete hezky na rovince.  Vydejte se třeba podél vodní nádrže Sľňavy nabo řeky Váh (zdatnější cyklisté mohou jet vlakem do Trenčína a podél řeky se na kole vracet zpět). Půl hodinky autem to pak  máte k nechvalně proslavenému hradu Alžběty Báthoryové v Čachticích.

Trenčianské Teplice: Hammam - evropský unikát

Zajímavá procedura: Musíte zajít do tzv. Hammamu, což je budova postavená v 19. století po vzoru tureckých lázní. Co se děje uvnitř? Nejdříve absolvujete koupel ve velmi teplém bazénu (až 39°C), do kterého přímo proudí léčivý pramen. Do těla tak načerpáte spoustu prospěšných látek. Pokračujete do exotické, nádherně zdobené odpočívárny (viz fotogalerie), kde každý host zamíří do jedné z kabinek se zajímavě obloženými stěnami, a absolvuje tam suchý zábal. Kdo si objedná, může mít také masáž.

Post-covid pobyt najdete pod názvem Post-Covid Medical. Trvá mimimálně deset dní a na jeho začátku i konci je lékařské vyšetření. Procedury vám připraví na míru podle toho, kterou část vašeho organismu postcovidový syndrom nejvíce napadl.

Co vás nadchne:  Lázeňské městečko se nachází v 17 kilometrů dlouhém údolů, které je jako dělané pro pohodové vycházky. Asi 20 minut autem pojedete k  Trenčianskému hradu, který patří k nejrozsáhlejším v Evropě.

Bojnice: Nadopujte se aneb z mořské vody rovnou do minerální

Zajímavost: V lázeňském domě Mier mají úžasný vodní svět využívaný pro léčbu i relaxaci. Vedle sebe tu najdete bazén s termální minerální vodou a bazén s mořskou solí. Postupně se můžete "naložit" do obou a přírodních látek tak do organismu dostanete víc než dost. Celé to doplňují dva termální bazény (vnitřní s protiproudem a venkovní), v nichž se dá plavat. A hned vedle je saunový svět. Tip pro sportovce: V teplém bazému se zkuste vystrečovat. Garantujeme vám, že takhle protažení jste ještě nebyli.

Post-covid pobyt vám i v Bojnicích sestaví lékař individuálně podle toho, jak na tom zrovna jste. Procedury pak budou zaměřené např. na posílení dýchacího,  kardiovaskulárního nebo pohybového aparátu, zkrátka na tu část organismu, kde covid nejvíc bral. V Bojnicích tento balíček najdete pod názvem Léčebně-rehabilitační pobyt post-covid.

Co vás ještě nadchne: Lázně jsou jak dělané pro milovníky přírody a klidu. Nachází se totiž až za městem, uprostřed rozsáhlého parku, z kterého se - pokud by vám náhodou na procházky nestačil - můžete rovnou vydat po značených cestách do okolních lesů. Ve městě Bojnice pak navštivte pohádkový zámek a hned vedle něj ještě ZOO, která je na Slovensku nejstarší.

Fotky z lázní i jejich okolí najdete v galerii.

TIP NA VIDEO: Chcete začít s otužováním? Zde najdete všechny odpovědi:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

 

Autor: taj
Video se připravuje ...