Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trápí vás afty? Těchto 8 způsobů vám pomůže se jich rychle zbavit

  • Co působí na afty a jak se jich zbavíte? Víme, co určitě zabere
    20. srpna 2022 | 06:00

    Trápí vás bolestivé afty v ústech i na rtech? Známe pár způsobů, jak se jich zbavit. Přes noc vám sice nezmizí, proces hojení to ale určitě urychlí!

    Těchto 8 přírodních tipů vám jistě pomůže!

  • 1. Solný roztok

    Solný roztok je celkem známý a účinný způsob při léčení zdravotních komplikací v oblasti úst. U aft tomu není jinak. Slaná voda vás sice bude trochu štípat, to je ale známka vysušování a čištění případných ran. Stačí rozpustit jednu čajovou lžičku soli v půl hrnku teplé vody. Roztok nechte v ústech alespoň patnáct sekund, poté vyplivněte a opakujte několikrát za den.

  • 2. Roztok z jedlé sody

    Jedlá soda není vhodná jen při vaření a pečení, ale je skvělá i tehdy, když se potřebujete zbavit lehkého zánětu. Odborníci dokonce říkají, že upravuje hladinu pH v ústech. Proti bolestivým aftám je tedy opravdu vhodná. Roztok se připravuje stejně jako ten se solí, jen pozor na to, ať jedlou sodu nespolknete. Nic se vám sice nestane, je ale superslaná, a to by vám možná mohlo udělat trochu nevolno. 

    Video se připravuje ...
    Klíšťová encefalitida • VIDEO: Videohub

  • 3. Jogurt

    Není stoprocentně známo, proč afty vznikají. Mohou být způsobeny bakterií i zánětlivým onemocněním střev. Pokud se právě vám tvoří afty bakteriálního původu, mohl by pomoct jogurt. Jeho probiotické kultury totiž dokážou tuto bakterii zlikvidovat. Jeden kelímek bílého jogurtu je také skvělou prevencí před vznikem dalších aft.

  • 4. Med

    Med je známý svou antibakteriální a protizánětlivou schopností. Podle odborníků je také velmi účinný při snižování bolesti, otoku a zarudnutí. Pokud jste si pro domácí léčbu svých aft zvolili právě med, pro viditelné výsledky je potřeba potírat problematické místo alespoň čtyřikrát denně. 

    Video se připravuje ...
    Doba chlupatá? Jak šel čas s ženským ochlupením • VIDEO: Videohub

  • 5. Kokosový olej

    Výzkum ukázal, že kokosový olej má antimikrobiální vlastnosti, a to díky vysokému množství kyseliny laurové. Může tedy pomoct léčit vředy způsobené bakteriemi a zabraňuje jejich šíření. Kokosový olej je také protizánětlivý a zmírňuje zarudnutí a bolest. Aplikujte ho stejně jako med přímo na bolestivé místo několikrát za den. 

  • 6. Heřmánek

    Heřmánek se používá jako přírodní prostředek k hojení ran a zmírnění bolesti. Vlhký sáček heřmánkového čaje přiložte na několik minut přímo na aftu a nechte působit. To opakujte minimálně třikrát denně. Zkusit můžete i vypláchnutí úst chladným heřmánkovým čajem.

  • 7. Jablečný ocet

    Jablečný ocet je nabízen jako lék téměř na všechno. Kyselina obsažená v tomto octu zabíjí totiž špatné bakterie. Pozor ať to nepřeženete, nadměrné užití může bolavé místo ještě více podráždit. Rozmíchejte lžičku jablečného octa ve sklenici s vodou. Roztokem si potom ústa vypláchněte nebo ho naneste na tamponek a postižené místo jím potřete. Léčbu opakujte každý den, opravdu ale pouze jedenkrát. 

  • 8. Zinek

    Pokud je váš imunitní systém oslabený, bude se u vás aftám dařit. Pro posílení imunity je tedy vhodné pravidelně užívat minerál, který pomáhá tělu v boji s různými bakteriemi. Ideální je pro to zinek. Ten totiž pomáhá zkracovat také dobu hojení. Tento doplněk stravy užívejte podle pokynů v příbalovém letáku. 

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  zdraví, léčba, pomoc, rady a tipy, afty
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...