Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odborníci varují: Co vše mohou způsobit mokré plavky a čeho se u vody vyvarovat?

Pozor na mokré plavky!
26. června 2022 | 06:00

Většina z nás vyhledává osvěžení v parných dnech u vody. Často ale při tom nemyslíme na některé zásady, a tím si zbytečně přivodíme zdravotní problémy.

Nenechte si zkazit prázdniny mykózami nebo úrazy. Ne že byste snad měla být v úzkosti, jakmile vstoupíte do zakalené vody, ale v některých případech se vám obezřetnost rozhodně vyplatí. Zeptaly jsme se odborníků, na co si dát obzvlášť pozor.

Převlékejte se

I když vám není zima, převlékejte se do suchých plavek po každém koupání. Z toho důvodu mějte vždy dvoje plavky na střídačku, aby vám stihly vždy jedny na sluníčku uschnout. Nejenže si přes nerespektování tohoto pravidla zaděláváte na zánět močových cest, ale také mykózy, protože kvasinky se množí ve vlhku a teple. Problémem bývá ale také znečištěná, nebo naopak chlorovaná voda. „Ženy mohou před vstupem do vody použít speciální tampony, které snižují vniknutí chlorované či znečištěné vody do pochvy. Pokud dojde k výskytu vaginálních potíží, je třeba je začít co nejdříve léčit. V lékárně lze koupit volně prodejná vaginální antimykotika. V případě, že by nedošlo k vymizení obtíží, je třeba navštívit gynekologa. Při opakujících se problémech je možné užívat doplněk stravy obsahující kandidové lyzáty. K mytí intimních partií by měly ženy používat intimní mýdla a po osprchování tyto partie dobře osušit, aby nezůstala vlhká,“ radí PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren BENU.

Video se připravuje ...
Jak se proměnila móda a styl plavek od šatů po mini bikini? • VIDEO: Videohub

Zablokovaná záda raz dva

Nejen z klimatizace nebo průvanu si můžete zablokovat krční páteř. Koupání ve studené vodě totiž sice osvěží, ale těm z nás, které mívají ztuhlé svaly a problémy se zády, příliš neprospívá. „I teplota vody v bazénu 27 až 29 stupňů je pro naše svaly nízká a na člověka trpícího bolestmi beder nepůsobí dobře. K tomu je určena mnohem teplejší voda, například v termálních lázních. V chladné vodě koupališť naopak svaly v oblasti bederní páteře a pánve víc ztuhnou. Když se k tomu navíc přidá plavecký styl ,vystrčená hlava nad hladinou‘, který ubližuje krční páteři, nemůže být o zdravém protažení těla řeč,“ míní fyzioterapeutka Iva Bílková. A že byste se měla vyvarovat skokům do neznámé vody, o tom snad ani mluvit nemusíme.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...