Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tohle je ten nejlepší vyprošťovák na kocovinu! Jak vám ještě pomůžou banány?

Proč jsou banány tolik zázračné?
31. prosince 2023 | 06:00

Na banánech si rády pochutnáme hlavně v zimě, kdy je čerstvého ovoce nedostatek. Vedle toho, že jsou chutné, jsou také velmi zdravé. Zužitkovat můžete navíc všechny jejich části.

Nejlepší jsou zejména ty, které už začínají hnědnout. Obsahují totiž nejvíc cenných látek, především pak draslíku a hořčíku, který má kladný vliv na činnost srdce, oběhové soustavy a zlepšuje okysličení mozku. Perfektně můžete využít i banánové slupky, které se stanou zase skvělým pomocníkem v domácnosti. 

Vyprošťovák na kocovinu: Banánové smoothie

Ve spojení s vitaminem C pomáhá draslík dát naše tělo zpátky do pořádku při kocovině. K tomu je ideální banánové smoothie.

Budete potřebovat:

1 banán
1 pomeranč
1 citron
led

Jak postupovat?

Banán oloupejte a nakrájejte na kolečka, pomeranč oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Připravené ovoce vložte do mixéru a přidejte vymačkanou šťávu z citronu. Zalijte vodou a rozmixujte. Na závěr dejte do nápoje pár kostek ledu. Můžete ozdobit bylinkami.

Na dobrou náladu

Banány jsou také  skvělá antistresová potravina. Obsahují totiž velké množství tryptofanu, který se v těle přeměňuje na serotonin neboli hormon štěstí. K dobré náladě přispívají ale i vitamin B6 a už zmíněný hořčík, jehož nedostatek bývá často spouštěčem depresivních nálad, podráždění a pocitů úzkosti.

Lék při trávicích potížích

Najdete v nich také spoustu vlákniny, která prospívá střevům. Jsou tedy ideální potravinou při zácpě, ale i při průjmech, kdy tělo spolu s tekutinami ztrácí spoustu látek důležitých pro nervový systém. Syrové pomáhají také při pálení žáhy nebo i žaludečních vředech, protože vytvářejí šlem, který chrání žaludeční stěny před agresivními kyselinami, a zároveň snižují kyselost žaludečních šťáv.

Doplněk při hubnutí

Vedle toho, že banány mají minimální množství tuků, a naopak spoustu vlákniny, obsahují i proteiny a hlavně škrob, díky kterému se cítíte zasyceni na delší dobu. Draslík pak podporuje látkovou výměnu. Do svého jídelníčku banány zařaďte nejlépe ke snídani nebo na svačinu.

Recept na banánové sušenky

I když banány nestačíte sníst a zčernají, můžete je ještě dále využít. Čím jsou zralejší, tím více obsahují cukru a hodí se k přípravě různých sladkých receptů. Navíc mají také silnější antioxidační účinky. Můžete si z nich udělat třeba sušenky!

Postup: Z přezrálých banánů vytvoříte například zdravou svačinu, kterou můžete dávat klidně i svému psovi jako pamlsek. Potřebujete k tomu jen jeden banán, 60–70 g ovesných vloček a 2 lžíce mléka. Banán rozmixujte a do hmoty vmíchejte mléko a vločky. Pak stačí vytvořené placičky péct v troubě při 200 °C asi 20 minut do zezlátnutí.

TIP: Banány nikdy neuchovávejte v lednici. Nesnesou zimu a už teploty pod 13 °C se odrážejí na jejich chuti a barvě. Dopřejte jim proto pokojovou teplotu ve spíži.

Slupky jako hnojivo

Slupky mají protiplísňové a antibakteriální účinky, navíc jsou plné antioxidantů, proto je můžete využít například jako hnojivo. Stačí slupku nakrájet na kousky a nasypat rovnou do květináče nebo z nich můžete udělat výluh.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...