Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Slavní a nemocní: Jaké neduhy trápí celebrity?

  • ...
    23. února 2021 | 06:00

    Jsou slavní, respektovaní, bohatí. Přesto i je trápí nemoci a tělesné vady stejně jako nás ostatní. Zdraví a tělesná dokonalost se prostě nedají vždycky koupit. Ani za peníze, ani za slávu.

    Legendární britský divadelní a filmový herec Laurence Olivier (82) krátce před svou smrtí v roce 1989 řekl: „Byl bych natočil o sto filmů víc, kdybych byl zdravější a fit.“ V té době ho už velmi trápily dlouholeté vleklé kloubní bolesti kvůli pokročilé dně. Na tehdejší dobu a od takové osobnosti to bylo nezvykle otevřené přiznání. Nikdo, a celebrity obzvlášť, nechodí rád s kůží na trh a každý své zdravotní potíže, či dokonce tělesné vady spíše tutlá. Od osmdesátých let minulého století a smrti sira Oliviera se přesto situace hodně změnila.

    Dnes už hodně slavných o svých problémech hovoří velmi otevřeně. Pomáhají tak šířit osvětu a povědomí o nemocích, které se často týkají milionů dalších lidí. „Když obdivovaná hvězda přizná zdravotní problém nebo vadu, může to znamenat pro spoustu lidí jakési povzbuzení, ujištění, že i celebrity jsou lidé, že nejsou o nic horší nebo lepší než ostatní, že mají své bolesti a trápení. A jestliže například s nemocí bojují, dávají pozitivní příklad těm, kteří by možná bez takovéto inspirace rezignovali,“ říká psychiatr Jan Florian. A ti další?

  • Lady Gaga (34): Fibromyalgie

    Slavná zpěvačka trpí závažnou chronickou nemocí zvanou fibromyalgie. Je to stav, který způsobuje bolesti po celém těle, postižený člověk často pociťuje extrémní únavu, svalovou ztuhlost, má potíže se soustředěním a se spánkem. Choroba postihuje sedmkrát častěji ženy než muže. Léčba bohužel zatím neexistuje, lékaři umějí jen mírnit symptomy pomocí léků, rehabilitací, masážemi, změnami životního stylu. Lady Gaga poprvé o nemoci promluvila v dokumentu z roku 2017 Gaga: Five Foot Two. Kvůli nemoci musela také přerušit svůj koncert v Brazílii, se silnými bolestmi ji totiž odvezli do nemocnice. Díky otevřené zpovědi Lady Gaga o fibromyalgii se začalo o zákeřné nemoci hodně mluvit. Vyšetřit a adekvátně se léčit se díky její zpovědi nechaly tisíce lidí s podobnými obtížemi.

    Stejnou chorobou trpí i hollywoodský herec a nositel Oscara Morgan Freeman. Veřejně o fibromyalgii začal mluvit v roce 2012. „Mívám nesnesitelné bolesti, které se soustřeďují především v pažích. Když to na mě přijde, musím si vzít lék proti bolesti, jinak se to nedá vydržet,“ řekl médiím.

  • Kim Kardashian (40): Lupénka

    Modelka, moderátorka, podnikatelka arménského původu patří mezi nejfotografovanější ženy na světě, přestože se potýká s kožním onemocněním psoriázou neboli lupénkou. Když chorobu přiznala, hodně se zvýšilo povědomí o nemoci, o prevenci i možnostech léčby. Lupénka se nejčastěji projevuje jako šupinatá a zarudlá či bílá ložiska na kůži. Příznaky se můžou objevit v jakémkoli věku, nejčastěji ale v mládí nebo pak v pozdějším věku okolo 50 až 60 let. Kim nejdřív nad stavem své kůže přímo šílela a nechtěla se s lupénkou smířit. Vymýšlela, jak občasné nedostatky zakrýt. Až po letech se její přístup změnil. „Už to moc neřeším a ani se nesnažím nějakou tu skvrnu skrývat,“ říká. I když věří, že medikamenty a mastičky jí pomáhají, v zásadě se naučila přijímat sebe i s nemocí. Je tak velkou inspirací pro všechny. Odborníci uvádějí, že u lupénky je až ze 65 procent pro pacienty větší zátěž psychická než fyzická.

  • Bono Vox (60): Zelený zákal

    Nejslavnější irský zpěvák a hudebník, frontman skupiny U2 je známý nejen svým hlasem a hudbou, ale i tím, že na veřejnosti stále nosí tmavé brýle. V jeho případě to není ani manýra, ani módní výstřelek – Bono má totiž glaukom neboli zelený zákal. Na chorobu se často přijde jen náhodou, například při běžném preventivním očním vyšetření, protože může velmi dlouho probíhat bezpříznakově. Později se projevuje výpadky zorného pole, poruchami periferního vidění, to už ale jde o rozvinuté onemocnění. V takovém případě už ale může být poškození očního nervu nevratné. Nemoc se nedá vyléčit, jen brzdit. Bono se sice s nemocí netají, ale ani o ní spontánně nikdy nemluví. Léta se veřejnost domnívala, že jeho tmavé brýle jsou skutečně jen součástí zpěvákovy image. „Užívám kapky do očí, ale ostřejší světlo mi vadí. Na pódiu je ho často hodně, takže brýle jsou pro mě nutností,“ uvedl Bono s tím, že všem lidem radí chodit na oční prevenci.

  • Tom Hanks (64): Cukrovka II. typu

    Jeden z nejlépe placených hollywoodských herců a dvojnásobný nositel Oscara se už léta pere s cukrovkou II. typu. Jde o metabolické onemocnění, které vzniká v dospělosti a projevuje se mimo jiné zvýšenou hladinou cukru v krvi. Mezi typické příznaky patří žízeň, časté močení, nevolnost, zhoršení sluchu a zraku nebo mravenčení v nohou. Cukrovka II. typu tvoří asi 92 procent všech diabetů. Tom Hanks si vysvětluje svou nemoc především tím, že se v mladším věku moc nevěnoval svému zdraví. Málo spal, v práci se přepínal, jeho strava prý také nepatřila mezi nejzdravější. „Cukrovku respektuji, dost mě zpomalila a vlastně mi pomohla lépe žít,“ řekl. Snaží se také přesvědčovat lidi, aby nepřeceňovali své fyzické a psychické možnosti a snažili se žít v co největším souladu sami se sebou.

  • Ashton Kutcher (42): Syndaktylie

    Americký idol žen a dívek, herec a bývalý manžel o mnoho let starší Demi Moore má anomálii zvanou syndaktylie – má prsty na nohou srostlé kůží, takže to vypadá, jako by měl plovací blány. „Vůbec by mě nenapadlo to tajit, holky na to odjakživa spíš letěly,“ směje se. Ve filmu Záchranáři si koneckonců s Kevinem Costnerem zahrál roli plavce tak skvělého, že mu říkali Ryba. Vzhledem k tomu, že už řadu let hodně posiluje, mívá Ashton potíže i s klouby. A jak je léčí? „Jsem milovník kvalitního aspiku, miluji například ty, které připravují kuchaři v Alsasku,“ říká.

    Jaké nemoci trápí české celebrity? To se dozvíte v únorovém vydání Blesk zdraví, které seženete na stáncích nebo si můžete koupit v tištěné či elektronické podobě ZDE >>>

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...