Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jakých 7 složek by měla obsahovat vaše zubní pasta?

  • 14. února 2021 | 06:00

    Podle čeho si vybíráte zubní pastu? Je to cena, reklama, doporučení nebo čtete složení? Všude se píše o tom, co by zubní pasta neměla obsahovat, ale máte jasno v tom, co v ní naopak vyhledávat? Existuje spousta složek, o kterých se tolik nepíše, ale které jsou součástí přírodních zubních past. Jsou tedy vůbec organické pasty bezpečné, jak se jeví? Hodí se i pro těhotné ženy? Udělejte si ve složení zubních past jasno!

    Spousta z nás se řídí při výběru hygienických prostředků a kosmetiky pouze reklamou. Stejně jako u jídla i u těchto produktů by vás však mělo zajímat složení.

    Fluorid

    Autor: Shutterstock.com

    Začněme „kontroverzní“ složkou, která bývá součástí klasických i některých přírodních zubních past a o které se posledních několik let vede mnoho spekulací. Jedná se o čištění zubů pastou s fluoridem. To má mnoho příznivců, stejně tak ale i odpůrců. Jaký názor má na fluorid v pastách zubní lékařka? „Fluorid patří mezi jedny z nejefektivnějších prostředků v prevenci proti zubnímu kazu a rozhodně není pravda, že zubní pasty s fluoridem jsou nebezpečné. Pozor si dávejte pouze na to, abyste pastu s fluoridem nepolykali a dobře si vyplachovali ústa,“ říká MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky SPLAT.

    Hydroxyapatit vápníku

    Hydroxyapatit vápenatý (HAP) je nepostradatelnou složkou zubní skloviny a je jejím základním stavebním kamenem. Působí jako výplň, výrazně snižuje citlivost zubů, těsní mikrotrhliny na povrchu zubní skloviny, zpevňuje ji, tvoří ji odolnou proti usazování zubního plaku, a tudíž i proti negativnímu působení bakterií. „HAP je vlastně taková tekutá zubní sklovina zajišťující aktivní, účinnou a dlouhodobou ochranu citlivým zubům.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...