Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Syndrom vyhoření přichází plíživě. Koronavirus může také přispět. Jste v ohrožení?

18. března 2020 | 06:00

Syndrom vyhoření se může týkat pracovního i osobního života. V aktuální situaci, kdy nemáme moc prostoru se odreagovat a zapomenout na starosti a povinnosti kvůli omezenému volnému pohybu lidí, bychom měli být ještě více na pozoru před ztrátou sil a motivace k čemukoliv. Jak poznat vyhoření, jak mu předejít a jak ho každý po svém léčí, prozradili pro Blesk pro ženy hypnoterapeut Martin Jan Šverma a terapeutky Iveta Havlová a Lenka Matoušová.

Syndrom vyhoření může potkat každého člověka, který pracuje zodpovědně. „Zkrátka spálí sám sebe. Mezi nejvíce ohrožené patří ti, kdo pracují s ostatními lidmi, a to v tzv. pomáhajících profesích.Týká se to ale i dalších zaměstnání. Pokud mohu konkretizovat, tak mě s žádostí o pomoc vyhledávají učitelé, policisté, herci, zdravotní sestry, lékaři, právníci, manažeři, psychologové, ale i IT pracovníci jako programátoři,“ uvedl hypnoterapeut Martin Jan Šverma.

Extrémní požadavky a nereálné termíny

Vyhořelí lidé stále přibývají a potvrzuje to i terapeutka Lenka Matoušová pracující ve společnosti Women for Women v týmu Servis vztahů.

„Ve své terapeutické praxi se se syndromem vyhoření setkávám bohužel stále častěji. Je to vlastně taková daň za náš rušný, hektický život. Pokud máme ve svém životě dlouhodobě příliš mnoho povinností v podobě nerealistických termínů, extrémních požadavků, nesplnitelných cílů, a k tomu všemu jsme navíc poctiví a perfekcionističtí ve svém přístupu, dostaví se po čase stav naprostého vyčerpání, úplná ztráta motivace a veškeré naší energie,“ řekla Blesku pro ženy Lenka Matoušová.

Důsledky pro fyzické i psychické zdraví

Zjevným viníkem je podle ní zpravidla naše práce. Ve většině případů, když lidé mluví o vyhoření, mají na mysli profesionální vyhoření. „Vyhoření je spojeno s naším

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...