Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Máte věčně ucpaný nos? Víme, co s tím!

...
9. prosince 2019 | 06:00

Věčně ucpaný nos je při rýmě prostě k zbláznění. Používat ale více než týden nosní spreje či kapky není bezpečné. Tak co s tím?

Nosní roztoky, tedy dekongestiva, jsou při rýmě první pomocí, protože na nějakou chvíli uvolní nos a dovolí nám se nadechnout. Jenže málokdo si přečte příbalový leták a upozornění, že užívat tyto přípravky by neměl déle než sedm dní. Pokud se nosní roztoky užívají delší dobu, může vzniknout závislost: sanorinismus.

Sezení nad hrncem

Většina z nás si z dětství pamatuje únavné sezení nad hrncem s vařícím bylinkovým odvarem a napařování dutin s ručníkem přehozeným přes hlavu. Tato metoda je ale nebezpečná jak pro děti, tak pro dospělé, hrozí při ní opaření. Napařování navíc není pro každého. Nejčastěji používaný heřmánek nebo máta sice přinesou rychlou úlevu, nejsou ale vhodné pro lidi s alergií na pelyněk.

Nejlepší je v takovém případě nasypat do vody obyčejnou sůl. Časté napařování má i další nevýhodu: heřmánek vysušuje sliznici, ta ztrácí svou přirozenou obranyschopnost a oslabuje se. Pomůže tedy jen krátkodobě při rýmě a ucpaném nosu, ostatní dýchací problémy ale nevyřeší. Pro inhalační léčbu není vhodné napařování i z toho důvodu, že člověk vlastně inhaluje destilovanou vodní páru, která nemá léčebné účinky.

S dechem a bez bakterií

Zkuste raději inhalace aerosolu, proplachování nosu nebo sílu bylinek. "Při inhalování se miniaturní částice aerosolu dokážou dostat až do plicních sklípků, takže pomáhají s rychlejším vykašláváním a zároveň urychlují léčbu rýmy," vysvětluje Šimon Peter, odborník značky Omron.

Nosní sprchy a nejrůznější výplachy zase šetrně a bez chemie vyčistí celý nos tak, aby v něm škodlivé bakterie nezůstaly. Výtažky z bylin pak svou účinnost a hojivé schopnosti už staletí prokazují v lidovém léčitelství. Vedle aplikace přímo na sliznice je dobré bylinky užívat i ve formě čajů a doplňků stravy.

Jaké bylinky vám nejvíce pomohou proti nachlazení, najdete v prosincovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6041478:gallery:true:true

Autor: lac
Video se připravuje ...