Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zhubla o 70 kg, teď se učí žít s cukrovkou. Inzulin řídí Kamile Ščurikové život

21. listopadu 2019 | 06:00

Během tří let se jí podařilo shodit 70 kg, to ale nebyl její primární cíl. Chtěla kompletně změnit svůj život, přestat ubližovat svému tělu a být zdravá. Změna životního stylu a jídelníčku jí přinesla odvahu, sebevědomí i životní sílu. Na začátku roku se přihlásila do soutěže Restart s Dietou v kategorii Proměna. Její příběh nadchl čtenářky i porotu a vyhrála nejen ve své kategorii, ale také celkově. Nyní se musí Kamila Ščuriková (29) postavit nové výzvě. V srpnu jí lékaři diagnostikovali cukrovku 1. typu. Jak se s takovým onemocněním žije a co všechno musela ve svém životě změnit, prozradila Kamila v rozhovoru. 

Zhubla jste o polovinu své váhy, co vám to přineslo?

Přineslo mi to velkou životní změnu. Nicméně hned na začátku bych chtěla zmínit, že mým cílem nebylo zhubnout, a už vůbec ne o nějaký určitý počet kilogramů. Věděla jsem, že musím změnit svůj přístup k sobě samé, a právě změna životního stylu mi v daný okamžik přišla jako ta nejlepší možná cesta. Začala jsem přemýšlet nad tím, co jím, zajímat se o potraviny, jejich složení a o to, jaký vliv mají na fungování celého těla.

Ale abych se vrátila k vaší otázce. Kromě viditelných fyzických změn mi moje cesta přinesla hlavně změny psychické – jsem silnější, odolná, sebevědomá a odvážná. Srovnala jsem si díky tomu myšlenky v hlavě a odhodlala se vzít život do vlastních rukou.

Proč myslíte, že jste vážila 138 kg? Hrály v tom roli nemoc, genetika, nebo šlo opravdu jen o špatné stravovací návyky?

Svou nadváhu nebudu svádět na zdravotní komplikace nebo genetiku. Je pravda, že v rodině máme sklony k nadváze, ale svá kila jsem nabrala kvůli špatným stravovacím návykům a úplné absenci pohybu.

Kdy vám diagnostikovali cukrovku? Souvisí nějak s vaším předchozím stravováním, nebo naopak se změnou, kterou jste prošla?

Datum, kdy mi oznámili, že mám cukrovku, nikdy nezapomenu – 15. srpna 2019. Moje změna životního stylu a shozené kilogramy nemají nic společného s tím, že jsem touto nemocí onemocněla. Byla mi diagnostikována cukrovka 1. typu. Oproti cukrovce 2. typu se jedná o autoimunitní onemocnění, což znamená, že vlastní imunitní systém ničí beta buňky slinivky břišní, které produkují inzulin.

Jak se váš život změnil po této diagnóze? Je trvalá? 

Změnil se mi úplně celý život. Je to teprve pár měsíců, co mi byla nemoc diagnostikována, takže jsem schopna popsat svoje pocity jen z pohledu „nováčka“. Nicméně cukrovka 1. typu je doživotní onemocnění a není možné se vyléčit. Tělo není schopno produkovat inzulin a je nutné mu ho dodávat.

Inzulin si píchám minimálně čtyřikrát denně: před snídaní, obědem, večeří a také bazální inzulin před spaním. Nicméně pokud se rozhodnu si dát nějaké sacharidové jídlo na svačinu nebo nad rámec naplánované stravy, tak si musím píchnout dávku inzulinu navíc. Největší změna je v tom, že musím neustále dopředu plánovat všechny svoje aktivity a přemýšlet nad jejich vlivem na hladinu cukru v krvi, ať už se jedná o stravu, pohyb, psychiku, práci, stres a další.

Jak vypadá váš den z hlediska cvičení a stravování?

Chodím v průměru třikrát týdně do fitka, kde kombinuji aerobní a posilovací aktivity. Poslední dobou se snažím také jednou týdně chodit na jógu. Co se týká stravování, tak jsem i před nemocí byla zvyklá se zajímat o zdravý životní styl, jídlo si dopředu připravit, vařit si do krabiček a celkově se stravovat racionálně. Nicméně jsem vše dělala intuitivně a byla jsem velký odpůrce počítání sacharidů, tuků a bílkovin ve stravě.

Takže kvůli cukrovce jste musela začít i počítat.

Ano, bohužel. Pokud jste diabetik, je zcela zásadní hlídat si příjem nejen sacharidů, ale také tuků a bílkovin. Musela jsem tedy přehodnotit svůj přístup a v devadesáti procentech si všechno jídlo nejen chystám, ale také propočítávám minimálně na den dopředu. Je to pro mě životně důležité, protože podle množství sacharidů v jednotlivých jídlech si dávkuji inzulin. Jím pětkrát denně – snídaně, oběd, večeře a dvě svačiny. Musím si dopředu plánovat také sport, protože ten má velký vliv na vývoj hladiny cukru v krvi a případné dávky inzulinu. Pokud to mám tedy zjednodušit: pro život s diabetem je nutné mít vysokou míru disciplíny jak ve stravování, tak i ve sportu.

Musela jste se vzdát nějakých potravin a jídel, které máte ráda? Co vám chybí oproti vašemu předchozímu životu?

Pokud bych to hodně zjednodušila, tak strava diabetika je v podstatě racionální strava a dodržování zásad

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...