Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zapomeňte na kliky a sklapovačky, říká doktor Richard Smíšek. Jeho lana vyléčí výhřez ploténky i skoliózu

19. listopadu 2019 | 06:00

V Česku platí za jednoho z největších odborníků na bolesti páteře. Lékař Richard Smíšek pomohl už desetitisícům pacientů. Jeho SM systém, dnes metoda spirální stabilizace, pomáhá bez operace napravit výhřez ploténky i skoliózu. S jeho pružnými lany cvičí i sportovci jako Ester Ledecká nebo Ondřej Bank.

Bolest zad mě trápí už víc než rok. Prošla jsem ordinacemi několika neurologů, ortopedů a fyzioterapeutů a většina z nich mi doporučila metodu Spirální stabilizace Richarda Smíška, tak jsem se rozhodla vyzkoušet cvičení s jeho elastickými lany na vlastní kůži. Cvičím s nimi už dva měsíce a moje bolesti zad jsou menší.

Sedavé zaměstnaní a nedostatek pohybu jsou v dnešní době příčina bolesti zad u mnoha lidí. Co se s naším tělem děje, když tolik sedíme a nekompenzujeme tuto jednostrannou zátěž?

Ano, záda bolí devadesát procent populace. Bederní páteř je stlačována celou vahou trupu. Vsedě relaxují břišní svaly a nejsou pro páteř oporou. Zvýšeně se napínají podélné svaly zádové, a ty páteř stlačují. Meziobratlové disky nemají dostatečnou regeneraci a je porušena jejich výživa.

Bolesti zad jsou v současnosti nejdražší diagnóza. Hlavně co se týče dopadu na neschopenku a invaliditu. V České republice chybí odborní lékaři specializující se na bolest zad. V Americe máte chiropraktika každých sto metrů. Jsou to vystudovaní lékaři pětiletého oboru, kteří umí číst rentgeny a magnetické rezonance. U nás hlavně chybí prevence a pracoviště, které léčí páteř jako celek.

Co se děje s naší páteří, když většinu dne sedíme?
Autor: archiv Richarda Smíška

Jaké jsou nejčastější poruchy páteře?

Nejčastější poruchou páteře je výhřez meziobratlového disku. Vzniká nejen dlouhým sezením, ale hlavně chybnými pohyby, které následují. Při sezení se svaly zkracují a zkrácené svaly nás při chůzi a běhu dále stlačují a poškozují disky. Velice častý je výhřez disku u běžců, kteří si neprotáhli svaly na přední straně stehna (ohybače páteře). Po sedavé práci má následovat kompenzační cvičení, které upraví naše svalové dysbalance a pak má teprve následovat sport. Toto pravidlo často porušujeme, a tak se sport stává častou příčinou poruch páteře.

Jak jste vymyslel spirální stabilizaci? Co stálo na jejím začátku?

Cvičení s elastickým lanem jsem začal využívat už v roce 1969 při kondičním tréninku v atletickém desetiboji. Lanem jsem protahoval a posiloval svaly a nacvičoval jsem s ním koordinaci pohybu v technických disciplínách. Při studiu anatomie na lékařské fakultě jsem si dále prověřoval vliv tohoto cvičení na jednotlivé svalové skupiny.

Záhy jsem pochopil, že svaly nepracují izolovaně, ale propojují se při pohybu do svalových řetězců. Poznání anatomie a funkce svalových řetězců dává možnost pochopit příčinu bolestí zad a tuto příčinu cvičením odstraňovat. Příčinou bolestí zad je porucha zapojení šikmých svalů břišních do spirálních řetězců v pohybu, především při chůzi. Šikmé svaly břišní mají stejný směr jako vazivová vlákna v našich ploténkách.

Pro koho je metoda spirální stabilizace (SPS-M), dříve SM systém, vhodná?

Dokážeme léčit nejrůznější problémy s páteří a bolesti zad. Nejvíce se zaměřujeme na výhřez meziobratlového disku. Dokážeme novými metodami (MRT) zobrazit degeneraci, která předchází prasknutí – tedy výhřezu disku. S tím by byl pacient půl roku v neschopnosti, přitom výhřez může cvičením vstřebat, ale hlavně

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...