Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Oční vady se mění dle věku. Jak poznat, že jimi trpíte? Ptali jste se doktorky

9. května 2019 | 13:18
Prezentace klienta |

Péče o zrak a preventivní oční prohlídky by se neměly podceňovat. Problémy se zrakem se mohou objevit prakticky kdykoli. Rozvoj očních vad souvisí i s věkem. Po čtyřicítce většinou každého postihne vetchozrakost, později pak šedý zákal a další onemocnění. Jak o zrak pečovat a kdy se vyplatí operace? Na to jste se ptali doc. Mudr. Šárky Skorkovské, CSc., primářky oční kliniky Neovize. Chat proběl v pátek 17.5.

online chat
Dobrý den, přemýšlím o laserové korekci zraku (-1,25 na obou očích). Jiné vady nemám. Na jednu stranu mě láká možnost vidět zase ostře bez brýlí, na druhou stranu se trochu bojím zásahu, při kterém mi navždy obrousí část oka. Je můj strach opodstatněný, může zákrok mít do budoucna vliv na způsob vidění? Absolvovala byste zákrok sama jako člověk? Děkuji za zprávu.(Naďa 35)
Foto
Dobrý den, pokud vám brýle vadí, operaci rozhodně zvažte. U takto nízké refrakční vady je odběr tkáně a změna na rohovce zcela minimální. Pokud je vám 35 let a my vám při operaci odstraníme mínusové dioptrie, může se stát, že budete o něco dříve potřebovat brýle na čtení (přibližně za 10 let). Pokud operaci podstoupíte, nebudete už potřebovat brýle do dálky. Brýlím na čtení se velmi pravděpodobně časem nevyhnete bez ohledu na to, jestli operaci podstoupíte nebo ne.
Jak vážná porucha barvocitu musí být, aby to zabránilo vydání lékařského potvrzení o způsobilosti k řízení motorového vozidla skupiny „B“? Děkuji!(gramp)
Foto
Musíte rozeznat signální barvy - zelenou a červenou. Vyšetření barvocitu vám provede lékař a posoudí, zda je možné vám potrvzení vystavit.
Dobrý den, chtěla jsem se ještě zeptat, při sledování televizoru nebo monitoru počítače mám problém pak zaostřit jinam.. Je to běžný jev nebo bych měla zvážit návštěvu pomoci?(Šárka)
Foto
Dobrý den, pokud je vám kolem čtyřiceti let, jedná se nejspíš o počínající presbyopii, tedy vetchozrakost. Zřejmě budete brzy potřebovat brýle na čtení. Návštěvou u očního lékaře rozhodně nic nepokazíte.
Jde se nějak zbavit černých pavučinek z oka ?(František Kolář)
Foto
Černá pavučinka bude zřejmě zákalek ve sklivci, což není nijak nebezpečné a pacienti si na obrazce ve vidění zpravidla musejí zvyknout. Mohou se různě měnit a posouvat v zorném poli. Pokud se vaše pavučinka pohybuje, je vše v pořádku. Pokud byste si všiml, že je nehybná, zajděte k očnímu lékaři na vyšetření.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,co dělat s červenými žilkami v očích,a proč je mám v očích.Je mi 62.let.Děkuji Vlaďka(Vlaďka)
Foto
Dobrý den, zřejmě se jedná o syndrom suchého oka. Doporučujeme vyzkoušet kapání umělých slz bez konzervantů. K dostání jsou běžně v lékárnách.
Už dlouhodobě uvažuji o laserové operaci očí, ale asi jako každý se obávám možných rizik či omezení. Například řízení za šera, sport atd. Jaká jsou rizika této operace?(Iva tl)
Foto
Omezení prakticky žádná nejsou, pouze doporučujeme dodržet šetrný režim bezprostředně po zákroku. Nedoporučujeme kontaktní sporty, jako jsou například různé typy boxu nebo bojových umění, kde hrozí přímé zranění oka. Naopak se můžete třeba potápět nebo lyžovat bez omezení.
Dobrý den, zhoršuji si zrak tím, že občas chodím bez brýlí? Mám cca 3 dioptrie.(Roman)
Foto
Dobrý den, ne, nebojte se. Oko nezleniví ani se "nezkazí" bez ohledu na brýle. Pokud vás chození bez brýlí neohrožuje na životě, klidně bez nich občas běžte.
Dobrý den.Jsou nějaké novinky v léčení zeleného zákalu?Mám už několik let a to věčné kapání do očí mě ubíjí.Děkuji, přeji pěkný den.Jana(Jana)
Foto
Bohužel žádné nové převratné metody v léčbě gaukomu se neobjevily. Léčí se nejprve konzervativně, kapkami, ve chvíli, kdy kapky nestačí, přistupuje se k chirurgickému řešení. Toto onemocnění se bohužel nedá zcela vyléčit, dá se léčit a jeho vývoj přibrzdit.
Dobrý den, v minulosti mi bylo řečeno, že jako malé dítě jsem měla mnoho dioptrií a věkem se mi snižují. Jak se tato vada nazývá? Díky za odpověď.(Barbora)
Foto
Dobrý den, oko postupně roste, proto se mohou měnit i dioptrie. Pokud se vám oční vada lepší, je to dobrá zpráva.
Je mi 70 let a asi rok mi slzí pravé oko. Byla jsem několikrát u oční lékařky, brala jsem Spersadex, Tobradex. Když jsem to aplikovala bylo to dobré, ale asi po třech týdnech slzení znovu začalo. Někdy mi oko slzí celý den a někdy jen dopoledne. jinak žádné jiné potíže, jako pálení, začervenání,hnisání nemám. Jsem z toho ale nešťastná, protože i když mi z oka neteče, tak je mám zaslzené a kvůli tomu špatně vidím. Děkuji(Marie K.)
Foto
Pokud bývá slzení hlavně ráno, máte zřejmě narušenou lipidovou složku slzného filmu. Na tu dobře fungují kapky Systane Balance. Také to může být ucpaný slzný kanálek, což vyžaduje odborný zásah oftalmologa.
Dobrý den, paní primářko, zrak jsem měla vždy jako ostříž. V současnosti je mi 41 let a zrak se mi poslední rok zhoršil. Mám jednu dioptrii na čtení. Poslední dobou mě velmi bolí hlava a vlastně i oči. Mohou bolest hlavy spouštět právě oči? Přiznám se, že nenosíme brýle k počítači, kde trávím hodně času. A ještě prosím o radu, mám si nechat k počítači udělat jiné brýle než jsou právě na čtení? Děkuji (Lenka)
Foto
Dobrý den, nesprávně korigovaná oční vada může mít vliv na bolesti hlavy. Zaostřovací vzdálenost na monitor počítače je jiná než na čtení, používání jedněch brýlí na obě činnosti může být pro oči namáhavé.
Dobrý den, mám astigmatismus, je možné jej operovat, pokud ano, za jakých podmínek?(Markéta V.)
Foto
Dobrý den, ano astigmatismus je řešitelný operací. Doporučení na typ nejvhodnějšího zákroku pak záleží na výsledcích podrobného vyšetření.
Dobrý den včera ráno jsem zjistila že mám pravé oko zalité krví prosím mám jít k lékaři nebo to je jen prasklá žilka děkuji moc.Hana.(Hana Cvrčková.)
Foto
Pokud se vám zároveň nezhoršilo vidění, bude to s největší pravděpodobností prasklá žilka. Pokud by se to opakovalo, bylo by vhodné navštívit lékaře.
Dobrý den--od 48 let nosím dioptr.brýle jak na dálku tak na čtení a postupně se dioptrie zvyšovaly. Až poslední rok-je mi ted cca 70let--se mě vidění "nějak divně zhoršovalo přes brýle--a prý jedno L oko je stále stejné--stárnoucí, ale druhé P je jak zamlada--bez dioptrií..Mám s novýma brýlema čekat protože tyto změny budou pokračovat???? Nebo to už je stav trvalý??? Nevěděla jsem,že se takové věci stávají.Děkuji Jiřina(Jiřina)
Foto
Rozhodně doporučujeme zajít k očnímu lékaři na vyšetřenís rozkapáním, aby se vyšetřila všechna oční média. Brýle řešte až po tomto vyšetření.
Opravdu fungují brýle proti modrému světlu? Které chrání zrak před počítačovými obrazovkami? (Veronika)
Foto
Blue-shield brýle modré záření z monitoru odfiltrují, při práci s počítačem doporučujeme také kapat umělé slzy nebo dělat při práci pravidelné přestávky a zrak zaostřovat jinem (z okna, do jiné místnosti apod.)
DOobrý den, na kolik vyjde laserová operace očí a jsou její výsledky zaručené? Je možné po operaci oslepnout? A jak moc je tento zákrok bolestivý?(jakub)
Foto
Dobrý den, laserové operace oční na naší klinice začínají na ceně 12 500, máte i možnost doživotní záruky. Operace nebolí, oko je znecitliveno kapkami, které se v průběhu operace ještě přikapávají. Necítíte bolest, pouze pocit, že vám někdo něco dělá v oku. Zákrok probíhá pouze na povrchu oka, laser je pod několikastupňovou kontrolou lékaře a optometristy, je nastaven přímo na vaše oko. Když okem pohnete, přístroj se automaticky zastaví, lékař vše znovu prověří a teprve poté rozhodne, o pokračování operace.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat neustále mě slzí oči i když si kapu dvakrát denně jak mě řekla paní lékárnice kapky na suché oči je to velmi nepříjemné jsem stále jak ubečena . Děkuji za odpověď(Marie Příborská)
Foto
Dobrý den, u nás doporučuje umělé slzy (kapky) bez konzervantů a při akutních potížích kapat alespoň pětkrát denně. Vydržte dlouhodobě, nestačí pár dní.
Vážená paní primářko, poraďte mi prosím, jak nejlépe o zrak pečovat v době, kdy se začíná s věkem horšit? Ještě nenosím brýle na stálo. Mohu vlastně vůbec zhoršení zraku oddálit například úpravou stravy či požívám některých doplňků stravy. Existují snad speciální cviky na oči? (Eliška)
Foto
Očím zdravá vyvážená strava samozřejmě prospívá, potravinové doplňky klidně berte, oční gymnastikou také nic nepokazíte. Důležité jsou ovšem pravidelné kontroly u očního lékaře, od čtyřicítky ideálně jednou za dva roky.
Dobrý den, prosím o informaci. Poslední dobou trpím výraznými migrénami. Nosím čočky/brýle, mám astigmatismus. Myslíte, že může bolest hlavy souviset s mou oční vadou? Děkuji(barbora)
Foto
Dobrý den, nelze to vyloučit, ale samozřejmě je nutné podrobnější vyšetření.
Dobrý den, je mě již 47 let a mám problémy s krátkozrakostí. Od malička mám vadu astingmatismus a v současnosti mám brýle na krátkozrakost 1,5 dioptrie. Je možná operace.(Hynek)
Foto
Dobrý den, ano, astigmatismus i krátkozrakost jsou řešitelné operací. Přesnější informace a doporučení operační metody vhodně právě pro vás však závisí na podrobném vstupním vyšetření.
Jaký je rozdíl mezi brýlemi a čočkami? Co doporučujete nosit?(Standa)
Foto
Brýle omezují svobodu v mnoha směrech, omezují periferní vidění, zamlžují se, špiní, padají. S čočkami tyto potíže nemáte, ale je někdo je v oku nesnese, je třeba dodržovat přísný hygienický režim. Obojí má svá pro i proti a každému vyhovuje něco jiného. Třetí možností je refrakční operace, tedy zákrok, který vás zbaví dioptrií.
Zdravím, dá se nějak předcházet vetchozrakosti? A jak se o oči starat?(V.Lečková)
Foto
Očím, stejně jako celému tělu, prospívá zdravý životní styl: nekouřit, nepít alkohol, nebrát dlouhodobě léky, jíst zdravou vyváženou stravu obsahující vitamíny, minerály a antioxidanty, pravidelně pobývat na venku, oči nepřetěžovat dlouhodobým jednostranným zaostřováním třeba na monitor počítače nebo telefon.
Dobrý den, celý život nosím brýle a na podzim jsem začala občas nosit kontaktní čočky, ale občas se mi stane, že mě z nich bolí oči a musím je vydělat jen po pár hodinách nošení. Čím to může být? Mám 30denní čočky a tím, že bych je přenášela to není. (Liliana)
Foto
Dobrý den, je možné, že jste si vybrala typ čoček, které vám nevyhovují, nebo pro vás nejsou kontaktní čočky vůbec vhodné. Doporučuji zkusit jiné nebo se vrátit k brýlím, případně zvážit operaci pro odstranění dioptrií.
Dobrý den, rád bych se zeptal trochu jinak, když dorazím k našim domů, jsem jediný, komu náš pes olizuje oči, nemůže to znamenat, že s nimi něco je?:)) Děkuji moc za odpověď,(Jaroslav)
Foto
Nejsem odborník na chování psů, ve své praxi diagnostiku pomocí psího olizování nevyužívám. :-) Ale možná o tom zkusíme s kolegy přemýšlet.
Dobrý den paní primářko, ráda bych se Vás zeptala, jaká jsou rizika při odstraňování dioptrií laserem? Uvažuji o ní, ale na internetu jsem četla nemalé množství nespokojených pacientů, kteří operaci absolvovali. Jsou pacienti, pro které je operace vyloženě nevhodná? Děkuji(Michaela)
Foto
Dobrý den, základním předpokladem pro správnou indikaci operace (laserové i nitrooční) je důkladné vyšetření v rozkapání. Až teprve po něm může lékař doporučit metodu odstranění dioptrií nejvhodnější pro konkrétního pacienta. Důležitý je také výběr kvalitního pracoviště, které poznáte právě podle vystupního vyšetření nebo podle toho, že operace probíhá v jiný den než vyšetření.
Dobrý den, lze se v dospělosti zbavit tupozrakosti? (Stavinoha)
Foto
Ne, bohužel tupozrakost lze řešit do doby, než se ukončí vývoj binokulárního vidění, což je zpravidla kolem sedmi let. Později už mozek oko "vypne" a využívá jej omezeně.
Dobrý den, občas mě bolí oči z práce na počítači. Používám nejmenované oční kapky, ale četla jsem, že toto řešení není správné. Myslíte, že mi mohou pomoci brýle? Vidím sice dobře, ale oči mám opravdu unavené(šárka)
Foto
Ano, počítač oči unaveuje zejména proto, že dlouhodobě zaostřujete do jedné vzdálenosti. Při práci s počítačem také méně mrkáme, takže oči jsou pak suché. DOporučujeme provádět oční gymnastiku, v pravidelných intervalech zaostřit mimo obrazovku, jít se projít, podívat se z okna, oči procvičit. Pokud máte potíže dlouhodobě a zhoršují se, pak je určitě zcela na místě zajít k očnímu lékaři.
Chodim na pravidelne ocni kontroly-optik mne poslal k ocnimu lekari, nerv pry neni v poradku-zjistil, ze se u mne vyviji zeleny zakal-zatim vidim dobre, co dal(Jana Sopart)
Foto
U zeleného zákalu (glaukomu) jsou velmi důležité pravidelné kontroly u lékaře. Najděte si oftalmologa, který má tzv. glaukomovou poradnu a docházejte na vyšetření. U zeleného zákalu je nejnebezpečnější jeho postupný vývoj takřka bez příznaků, ale může vést k poškození zraku.
Dobrý den, mohu se zeptat, co je to "vetchozrakost"? Táhne mi na 40.. :-)(Šárka)
Foto
Vetchozrakost, neboli presbyopie, je snížená schopnost akomodace čočky v oku, objevuje se zpravidla po čtyřicítce. Projevuje se zhoršeným viděním do blízka, pomáhá, pokud oddálíte text nebo displej telefonu od obličeje.

Video se připravuje ...