Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jaké jsou příznaky rakoviny a jak se této nemoci bránit? Ptali jste se lékaře!

Doc. MUDr. Marián Hajdúch, PhD.
12. března 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Bojíte se rakoviny? Počet nádorových onemocnění stále roste. Dá se těmto nemocem nějak bránit? Jaká preventivní opatření je dobré dodržovat? Na vaše dotazy bude odpovídat Doc. MUDr. Marián Hajdúch, PhD., ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny, LF UP v Olomouci, místopředseda Nadace pro výzkum rakoviny, člen řídícího výboru Early Cancer Detection Europe a člen Rady národních ředitelů evropské infrastruktury pro translační medicínu EATRIS-ERIC. Chat proběhl 19.3.

online chat
Dobrý deň.prekonala som rakovinu ľadviny Gravica.mam dve dcéry 48r a 46r.Mam mat strach či to mení dedične.dalujem.katka(Katarina)
Foto
Rakovina ledvin obvykle není dědičná, na řadu podobných otázek jsem již odpověděl v předchozích dotazech. Jelikož čas pro dnešní chat vypršel, rád bych se Vám všem poděkoval za řadu podnětných otázek a omluvil se všem, kterým jsem nestihl odpovědět. Co říct na závěr? Snad konstatování, že rakovinu porazíme jen prostřednictvím intenzivního a kvalitního výzkumu, jiná cesta nebyla, není a nebude. Pokud se rozhodnete podpořit český výzkum nádorů, podívejte se na stránky Nadace pro výzkum rakoviny Česká republika www.vyzkumrakoviny.cz, podpořte nás zapojením do klinických studií, dobrovolnictvím nebo finančně - spojujeme lidi proti rakovině!
Zajímal by mě váš názor, proč stále lékaři/pojišťovny nedoporučují protonovou léčbu? Díky(Marta)
Foto
Pokud vím, tak protonová léčba se v indikovaných případech provádí.
Pane doktore, můžete být prosím více podrobný v otázce prevence rakoviny?(Ema)
Foto
To je opět na velmi dlouhou diskusi. Pokud Vás tato otázka více zajímá, doporučuji stránky České onkologické společnosti: https://www.linkos.cz/onkologicka-prevence/informace-o-prevenci/, kde najdete velmi komplexní přehled všech informací.
Dobrý den, jsou některé vitamíny či další doplňky stravy vhodné užívat jako prevenci rakoviny?(Zuzana)
Foto
Toto je složitá otázka na dlouhou diskusi. Studií je celá řada, obecně se doporučuje zachovat zdravý životní styl, přiměřený kalorický příjem, omezit rizikové chování, mít dostatek pohybu a zapojit se do skríningových programů. Z chemopreventivních látek se zdá, že obecně fungují některé antioxidanty a protizánětlivé prostředky, například kurkumin, resveratrol, omega-3 mastné kyseliny, ale i nekterá léčiva, například aspirin. Studie jsou ale často kontroverzní nebo nejednoznačné a v této oblasti probíhá intenzivní výzkum. Źádnou zázračnou pilulku Vám bohužel neporadím. Jednoznačně se lze proti nekterým nádorům chránit očkováním (například proti HPV - nádory hlavy a krku, cervixu; hepatitidě - hepatocelulární karcinom, atd.).
Léčím se na mnohočetný myelom.Moji rodiče žádnou formou rakoviny netrpěli, ale prarodiče ano. Obě babičky zemřely na rakovinu prsu jeden děda na rakovinu plic. Manžel zemřel na rakovinu jater. Mám tři syny jsou ohroženi také rakovinou? (janina)
Foto
Podobných otázek je na chatu celá řada a nejde na ně odpovědět na základě zprostředkovaných a nedostatečných informací. Obecně platí, že zvýšený výskyt nádorů v rodině je spojovaný s vyšším výskytem nádorů u potomků. Je to ale multifaktoriální záležitost a ne vždy jen genetická.
Dobry vecermamka mi umrela v 62 letech na rakovinu konecniku ,mamstale plinatost s tlakem na konecnik zacpu dekuji (Jitka)
Foto
To je mi velmi líto, úpřimnou soustrast. Rakovina rekta a tlustého střeva může být dědičná. Vaše problémy mohou mít ale řadu jiných příčin a s rakovinou nejsíše nesouvisí. V každém případě se můžete ujistit návštěvou u svého lékaře a dle věku se zapojit do skríninkového programu.
Dobrý den pane docente. Může žena v přechodu onemocnět rakovinou děložního čípku? Moje mamka (60 let) tvrdí že ne. Děkuji pěkně za odpověď Monika z Ostravy(Monika)
Foto
Samozřejmě ano a je to v naší populaci nejvíce riziková skupina žen. Řada žen po přechodu přestane pravidelně navštěvovat gynekologa a vypadnou tak ze skríninkového programu na karcinom děložního hrdla. Přiveďte svoji maminku ke gynekologovi a vysvětlete jí, že jedna návštěva ročně jí může zachránit život.
Dobrý den hci se zeptat když otec měl lincuv sindrom mám velkou pravděpodobností že jej budu mít take(Marcela)
Foto
Lynchův syndrom (hereditátní nepolypózní kolorektální karcinom) je dědičné onemocnění s autosomálně dominantním typem dědičnosti s vysokou penetrancí, při kterém dochází k časnému rozvoji kolorektálního karcinomu, endometriálního karcinomu a dalších malignit. Pravděpodobnost onemocnění je značná, pokud jste zdědila po otci rizikovou alelu. Měla byste podstoupit genetické konzílium a vyšetření, v případě potvrzeného rizika se řídit doporučením lékaře k pravidelným preventivním prohlídkám.
Dobry den má matka má rakovinu plic i když nekouřila, je ji 73 let, Mne je 50 let. jaka je pravděpodobnost ze onemocním také? (Hana Linhartova)
Foto
Většina nádorů plic není spojená s genetickým rizikem. Malá část nádorů plic není spojená s kouřením a u těchto pacientů mívá specifický průběh i léčebné možnosti, obvykle s lepší prognózou.
Můj dědeček (80 let) zemřel na rakovinu slinivky, jeho dcera - moje matka také (89 let). Oba měli cukrovku, já zatím ne (je mi 75 let).(Milena)
Foto
Pokud se u Vás nemoc neprojevila do 75 let věku, pak Vám genetické riziko zřejmě nehrozí. Děkuji ale za upozornění na diabetes - část nádorů slinivky se skutečně projeví primárně jako diabetes a pacientům s nově diagnostikovanou cukrovkou by se v tomto směru měla věnovat zvýšená pozornost.
Zdravím, mému otci zjistili rakovinu poměrně náhodou... V podstatě neměl žádné příznaky této zákeřné nemoci. Bohužel 4 měsíce po vyřčení diagnozy zemřel. Jak odhalit vznik rakoviny včas?(V. Lečková)
Foto
Bohužel některá nádorová onemocnění se diagnostikují příliš pozdě, protože nádor roste dlouho bezpříznakově (typicky rakovina plic a pankreatu) a nemáme na časný záchyt diagnostické možnosti. Toto se ale díky intenzivnímu výzkumu mění a například u nádorů plic se postupně zavádí skríningový program založený na CT vyšetření, který podstatně redukuje úmrtnost. Výzkumem časné diagnostiky se i na našem ústavu intentzivně zabýváme, zejména u nádorů plic, slinivky břišní a děložního čípku.
Dobry deň,môj otec i jeho bratia zomreli na rakovinu.My sme tri sestry-deti už v jeho veku kedy odišiel,mame absolvovať preventívne vyšetrenie na tuto chorobu?Je dedičná rakovina?Dakujem(Anina)
Foto
Nevím o jakou formu nádorového onemocnění ve Vaší rodině šlo, ale preventivní vyšetření od jistého věku je jistě na místě a to bez ohledu na genetickou zátěž. Jak jsem psal, na genetickém podkladě se vyvíjí jen 5-10% nádorů, zbytek jsou sporadické formy, které běžné vyšetření zárodečného genomu nezachytí.
Dobrý den. Ráda bych vás požádala o radu... .Můj otec měl rakovinu ledvin,maminka uzlin a dědeček jícnu. Jaká je moje pravděpodobnost, že rakovina propukne i u mě? existuje nějaká prevence? Je mi 37 a máme 2 děti. Děkuji za odpověď(Jitka)
Foto
Na tuto otázku se těžce odpovídá bez dalších informací a vyšetření, pokud máte pochybnosti, doporučuji konzultovat se svým praktickým lékařem a návazně s klinickým genetikem.
Dobrý den, můj otec zemřel na morbus Kahler ve věku 80ti let. Je tato nemoc dědičná? Děkuji za odpověď.(Marcela)
Foto
Familiární forma mnohočetného myelomu (Kahlerova nemoc) je velmi vzácná, pokud v rodině nemáte další postižené jedince a dědeček zřejmě onemocněl ve vysokém věku, bude nejspíše sporadická forma nemoci.
Dobrý den, prosím o informaci, zda existuje větší pravděpodobnost dědičnosti některých typů rakoviny např.ob jednu generaci? Můj dotaz se týká leukémie a rakoviny žaludku a jícnu. Děkuji.(Jana Č.)
Foto
Výskyt nádorových nemocí v rodině je obecně spojován s vyšším rizikem nádorů u potomků. Není to ale jen díky genetickým faktorům, často je to o životních návycích, které svým dětem předáváme - co jíme, jak se pohybujeme, zda rodiče kouří nebo požívají nadměrně alkohol...
Dobrý den, pane docente, jak tedy prosím předejít rakovině? Pokud tedy není dědičná nebo i v tomto případě lze dědičný gen zvrátit? Předpokládám správně, že velkou roli hraje i duševní pohoda? A pak samozřejmě strava, prostředí ve kterém žijeme, pohyb apod? Nebo je to celé mnohem složitější? Vám děkuji za odpověď a redakci za aktuální diskutované téma. (Marie M.)
Foto
Na vzniku nádorů se podílí řada faktorů, ale lze je roztřídit v zásadě do tří skupin: 1. genetické faktory (celkem způsobují asi 10% nádorů), 2. environmentální faktory (asi 30% nádorů - sem patří kouření, alkohol, strava, životní prostředí, atd.), 3. náhoda, v angličtině bad luck (asi 60% podíl na vzniku nádorů, sem patří poruchy v kopírování DNA při množení buněk a s tím související mutace). Váhy jednotlivých faktorů se liší u různých nemocí (například někde převládá dědičná složka jako třeba u retinoblastomu, někde environmentální - třeba u nádorů plic a někde je to otázka náhody jako třeba u glioblastomů). Obecně ale platí, že správná životospráva a prevence je nejlepší cestou jak riziko omezit, genová léčba v budoucnosti bude jistě možná, zatím je to otázka dalšího výzkumu a nastavení etických pravidel pro její provedení v praxi.
Maminka zemřela v 54 na rakovinu jater a tlustého střeva mě je 41 jakou prevenci bych měla mit a v kolika letech? Nebo bych si měla nechat udělat dědičné testy DNA?(Dagmar Vávrová)
Foto
Izolované úmrtí člena rodiny na rakovinu není samo o sobě indikací ke genetickému vyšetření. Doporučuji se zapojit do organizovaných skríningových programů a navštěvovsat preventivní prohlídky u lékaře.
Vážený pane doktore, jaký máte názor na alternativní způsoby léčby formou nejrůznějších diet a meditací nebo za pomoci nitrožilně podávaných vysokých dávek vitamínu C? Jakou roli hraje víra v uzdravení? Děkuji za odpověď (Šárka)
Foto
Jsem odpůrcem metod, které nejsou dostatečně ověřené a postrádají průkaz účinnosti. K těm patří i vysoké dávky vitaminu C, na toto téma proběhla řada klinických studií a jeho účinnost nebyla prokázána. Naopak, mediatace, jóga a některé kognitivní techniky jsou v léčbě nádorů prokazatelně prospěšné s vysokou mírou evidence. Nemají přímý protinádorový účiněk, ale snižují frekvenci depresí, úzkostných stavů, zvyšují tak komfort nemocného a jeho adherenci k léčbě. Otázka diet je na samostatnou diskusi, obecně bych doporučoval vyváženou zdravou stravu bez excesů.
Dobrý den, je možné absolvovat nějaké komplexní vyšetření těla, které by mohlo vyvrátit rakovinu. Ráda si za vyšetření i připlatím. V naší rodině rakovina bohužel je a já z ní mám strach,děkuji Mirka(Mirka)
Foto
Na preventivní vyšetření máte nárok ze svého zdravotního pojištění u praktického lékaře. Dle věku pak stát dále hradí účast ve skríningových programech zaměřených na časnou detekci nádorů, viz souhrnně na https://www.linkos.cz/onkologicka-prevence/. Některá pracoviště nabízejí nadstandardní program zaměřený na včasnou detekci rakoviny a poradenství v omezení rizik nádorových chorob. Pokud vím, tak jeden z nejlepších nabízí Masarykův onkologický ústav v Brně, kde se můžete přímo objednat: https://www.mou.cz/prevence.
zdravím, dá se rakovina - jakéhokoliv typu, definitivně vyléčit?(Mia)
Foto
Samozřejmě, v dnešní době se více než polovina pacientů z nemoci zcela vyléčí. Neplatí to ale pro všechny diagnózy a stádia. Například umíme vyléčit většinu pacientů s pokročilou formou nádorů varlat, ale bohužel nejsme příliš úspěšní u nádorů mozku nebo pankreasu. Obecně ale platí, že včasná diagnostika je nejlepším předpokladem úspěšného vyléčení.
Pane doktore, zajímalo by mě, zda je možné dostat rakovinu kůže z běžného opalování. Tzn. nevystavuji se zbytečně slunci, používám ochranné krémy... Přesto se mi občas stane, že se spálím. Před měsícem jsem byla na dovolené, kde jsem si při jízdě na motorce spálila krk a část zad. Doted mě kůže hrozně pne. Začínám mít trochu strach(inkognito)
Foto
Dlouhodobé vystavení slunečném záření je skutečně spojováno s různými formami rakoviny kůže. Pokud se ale nesluníte nadměrně, chráníte se opalovacími krémy, tak příležitostná expozice Vám nejspíše neublíží. Mate-li pochybnosti, určitě navštivte odborného lékaře.
Opravdu existuje prevence rakoviny? Např. můj děda měl problém s alkoholem, kouřil..ponocoval (živil se jako muzikant). Kdežto babička byla sportovkyně, jedla dá se říci zdravě, nepila, nekouřila... No a děda babičku přežil o nějakých 20 let. (Zdenek)
Foto
Kouření a alkoholismus jsou jednoznačné rizikové faktory pro vznik zhoubného nádoru, ale i celé řady dalších nemocí. Riziko choroby ale neznamená jistotu, že onemocníte. Například, kromě rizikových genů existují i protektivní a v tomto směru děděček mohl být lépe vybaven než babička. Na vzniku zhoubného nádoru se podílí řada faktorů komplexním způsobem. V každém případě vám ale nedoporučuji spoléhat se na stejné štěstí, jaké měl dědeček...:-)

Video se připravuje ...