Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Před rakovinou ochrání člověka koření

Ilustrační foto
12. ledna 2007 | 07:58

Britští vědci zjistili, že kořeněná jídla obsahují látku kapsaicin, která chrání tělo před nádorovým bujením

Britští vědci podložili svými výzkumy fakt, že Indové a Mexičané jsou národem s nejmenším počtem rakoviny různých typů. Za své zdraví vděčí především stravě a v ní obsaženému koření. Ostrá indická jídla obsahují látku kapsaicin, která podle všeho chrání tělo před nádorovým bujení. A nejnovější laboratorní testy prokázaly, že rakovinné buňky zabíjí. Výzkumem účinků kapsaicinu se zabývá mnoho pracovišť na světě. Účinná látka obsažená například v paprice ale především v chilli papričkách možná bude součástí nových léků na rakovinu. Timothy Bates se svými kolegy z University of Nottingham zjistil, že kapsaicin ničí nádorové buňky tím, že útočí na jejich energetická centra - mitochondrie. "Je to neuvěřitelně vzrušující a může to vysvětlovat fakt, proč lidé žijící v zemích jako je Mexiko a Indie, kde se tradičně konzumují velice ostrá jídla, mají nejméně případů rakoviny různých typů, která tak trápí západní společnost," tvrdí Bates.

Autor: Famous
Související články