Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Bolest v krku jako alarm! Kdy je nejvyšší čas na doktora?

  • ...
    21. ledna 2019 | 06:00

    Škrábání a bolest v krku je častá zimní potíž. Mnohdy na léčbu stačíme sami, jindy je nutné běžet k lékaři. Kdy je na čase odložit hrdinství a vyhledat lékařskou pomoc?

    Často to začíná náhle a jakoby z ničeho nic. Ráno vyrazíte do práce zdraví jako rybičky, a za několik hodin máte pocit, že polykáte třísky. V krku vás začne pálit, škrábat, bolet při polykání. „Bolest v krku bývá součástí akutní infekce horních dýchacích cest. Jedná se vlastně o přirozenou obrannou reakci. Tou se tělo snaží vypořádat se se škodlivými mikroorganismy,“ vysvětluje původ nepříjemného problému lékárnice Irma Miklášová. Na sliznici krku se proto objeví zánět, který není dobré podceňovat. 

  • Když bolí v krku jeden až dva dny

    ...
    Autor: istock.com

    Pokud se nejedná o závažnější bakteriální infekci, ale bolest krku způsobila jen běžná viróza, zvládnete bolest v krku i samoléčbou. Že to není na doktora, poznáte i podle toho, že se k obtížím nepřidá další zdravotní problém. Například horečka, silný kašel, průjem, zvracení nebo velké bolesti hlavy. 

  • Co pomáhá?

    Tekutiny

    ...
    Autor: iStock.com

    Na otok krku, který často bolest provází a způsobuje obtíže s polykáním, je nutné dostatečně pít, a tímto způsobem vyplavovat z těla škodliviny a zvlhčovat sliznice. Ideální je vlažný čaj – heřmánkový, šípkový, lipový nebo s mátou a eukalyptem. Malým zázrakem je při bolestech v krku i slepičí polévka – nejenže zahřeje, ale jejím prostřednictvím můžeme získat potřebné živiny. A to navíc ve formě, která bude co nejméně namáhat zánětem podrážděnou sliznici. 

  • Kloktadla

    ...
    Autor: istock.com

    Používají se ředěná i neředěná. Obvyklá doba kloktání je jedna minuta. „Během něj se doporučuje vyslovovat hlásku A tak, aby se zabránilo vdechnutí kloktadla,“ radí Irma Miklášová. Zkusit můžete také solné kloktadlo. Dvakrát denně kloktejte dvěma deci vody, do které nasypete půl lžičky soli. Voda by měla být vlažná.

  • Když bolí v krku tři a více dní

    Nemáte náhodou příušnice?
    Autor: iStock

    Pokud se k bolesti v krku přidruží i další obtíže jako horečka, silný kašel, bolesti hlavy a podobně, je nutné jít k lékaři. Je totiž dost pravděpodobné, že máte angínu, a tu je třeba léčit antibiotiky. Jinak hrozí akutní i chronické následky, kupříkladu postižení srdce nebo ledvin. Antibiotika by se neměla nasadit do doby, než dostane lékař laboratorní výsledek stěru z vašeho krku. Jen pod mikroskopem se totiž dá zjistit, jaké patogeny váš problém způsobily a jaký konkrétní lék na ně zabírá. 

  • Co pomáhá?

    Léky

    ..
    Autor: istock.com

    Takové léky, které obsahují tři základní složky: tou první je látka, která hubí příčinu bolesti – mikroorganismy, druhou může být lokální anestetikum, které tlumí bolest, a třetí protizánětlivá látka – ta bývá často v přípravcích s rostlinnými výtažky. Některé produkty obsahují všechny tři složky, jiné jen jednu či dvě. 

  • Analgetika

    789857:gallery:true:true

    Bolest v krku vážnějšího charakteru můžeme tlumit běžnými analgetiky, jakými jsou například Paralen, Ibalgin nebo Voltaren. V některých případech je třeba nasadit antibiotika, která předepisuje výhradně lékař.

  • Když bolí v krku několik týdnů

    Bolest v krku může pěkně znepříjemnit život.
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud jste za celou dobu nebyli u lékaře a čekali na to, jestli bolest přejde sama, už s vyšetřením neváhejte. Příčinou dlouhodobých bolestí v krku může být například přechozená angína, která poškodila mandle. Z těch se pak stává zdroj různých infekcí, které se dostávají dál do těla a způsobují různé obtíže, včetně nebezpečných skrytých zánětů. 

  • Co pomáhá?

    Důkladné vyšetření

    ...
    Autor: istock.com

    Lékař by vám měl odebrat krev, rozhodně udělat výtěr a pravděpodobně vás pošle i na oční-ušní-krční, neboli ORL, aby se vám do krku podívali důkladněji. Bolest mohou způsobovat nejen infekce či bacily, ale i chronický zánět horních dýchacích cest, výjimečně nádor. 

    Jaké další metody zabírají na bolest v krku, se dozvíte v lednovém čísle Blesk zdraví:

    5446413:gallery:true:true

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...