Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Teploučké Vánoce

18. prosince 2006 | 10:00

Prožijte Vánoce bez stresu, s dobrou náladou a v klidu. Co vám pomůže odreagovat se v době vánočních svátků?

Musela jste v poslední době zařizovat tolik věcí, že už se vám nechce na nic myslet? Chce to vypnout. Proto se pohodlně usaďte, oči však nezavírejte, musíte si totiž přečíst o tricích, které vás zahřejí a dodají vám energii. Vzpomínáte si na letní dovolenou u moře? Bylo to tak příjemné... Mimo jiné i proto, že v teple si tělo vytváří víc hormonů "pro dobrou náladu", probouzí se krevní oběh a zlepšuje se prokrvení organismu. To je přínosem i pro unavenou pleť: cévy se rozšiřují, póry otvírají, pleť získává zdravý růžový odstín. Začnou se ztrácet vrásky ze stresu, protože dobře prohřáté svaly obličeje se také příjemně uvolní. Bohužel, léto už je dávno pryč a další dovolená v teple je v nedohlednu. V chladném počasí je pro tělo těžké udržovat si konstantní teplotu. Navíc ženy trpí zimou více než muži, protože něžná stvoření mají menší podíl svalové hmoty. V každém případě víme, jak se zimou zatočíte.


1. Horké nápoje Okořeňte šálek svého oblíbeného nápoje špetkou chilli. V tomto koření je schovaný kapsaicin, který podporuje látkovou výměnu, povzbuzuje krevní oběh a zlepšuje náladu. Při nachlazení pijte zázvorový čaj, který podporuje obranyschopnost organismu. Jednoduše nakrájejte větší kousek zázvorového kořenu nadrobno a vařte ho asi 20 minut v 1 litru vody. Dochuťte medem a citronem. Mňam!
2. Pára je to pravé! Proti stresu, špatné náladě a smutku účinkuje jediné - rozmazlování se. Kupte si permanentku do sauny nebo do páry. Vzduch v teplých místnostech má teplotu 40-50 °C a zvlhčuje se, dokud se nevytvoří pára. Pokud jsou do páry přidané éterické oleje, prospěje to pleti i plícím. Pozor: sauny a páry nejsou vhodné pro lidi, kteří mají potíže s krevním tlakem, křečovými žilami a srdcem.
3. Masáž olejem Máte ztuhlou šíji, ramena a cítíte se celá rozlámaná a unavená? Dopřejte si masáž! Poproste svého partnera nebo kamarádku, ať vás namasíruje. Potřebujete 30 ml sezamového oleje, který ohřejete ve vodní lázni. Pohladí pleť a uklidní nervy. Nechte si krouživými pohyby prstů masírovat chodidla a postupujte nahoru až k obličeji.
4. Aromatické obklady Dopřejte své pleti extra dávku "odpočinkových" pocitů: namočte bavlněný ručník nebo utěrku do teplé vody. Podle nálady do ní přidejte jednu až dvě kapky éterického oleje (například tymiánového, který podporuje prokrvení). Lehněte si a na tvář přiložte vlhký ručník. Vydržte tak relaxovat, dokud vám to bude příjemné.
5. Zavřete oči... Když oči podráždil ledový vítr nebo zakouřený vzduch, použijte gelovou masku na oči. Tentokrát ji však nedávejte na led jako obvykle, ale ohřejte ji v teplé vodě. Na víčka naneste oční krém, potom na ně přiložte masku a 10 minut odpočívejte. Tuto skvělou relaxaci si můžete dopřát až 3x do týdne.
6. Uvolňující koupele Šumivé tablety promění koupel v malou perličkovou lázeň. Bublinky uvolní pleť, solná koupel pomáhá relaxaci ztuhlých svalů. Pocit luxusu zaručí olejová koupel s voňavým rozmarýnem, který podporuje prokrvení a důkladně prohřeje tělo.
7. "Oteplovací" krém na nohy Pro ženy je typické, že mají vždycky ledové nohy. Nemáte-li čas dopřát si koupel nohou, vychutnejte si alespoň teploučký balzám. Zahřejí vás všechny kosmetické přípravky s výtažkem z řas, papriky, zázvoru, ale i éterické oleje z levandule a rozmarýnu umí podpořit prokrvení. Avokádový olej, včelí vosk a aloe zase zjemní pokožku a uvolní nohy unavené z těsných bot.
8. Dávní přátelé Vydejte se po bytě hledat starý dobrý termofor, tedy ohřívací láhev. Plochá gumová nádoba se naplní horkou vodou, zašpuntuje a uloží do nohou postele. Teplo v sobě drží velmi dlouho. Ideální je používat termofor za chladných zimních nocí.

Související články