Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Ptali jste se odborníka: Vazektomie jako nejspolehlivější antikoncepce. Jaké o ní kolují mýty?

21. listopadu 2018 | 15:23
Prezentace klienta |

Čvrtina českých mužů si myslí, že při vazektomii přijdou o varlata a za nejspolehlivější metodu antikoncepce považují kondom. Mužská sterilizace je přitom jasně nejspolehlivější metoda a její bezskalpelová forma je v západních zemích velmi oblíbená. Co si o vazektomii bez skalpelu myslíte vy, pánové, šli byste do toho? A vy, dámy, doporučily byste ji svému partnerovi? Na dotazy o tom, jak neinvazivní vazektomie probíhá, kolik stojí, jaké jsou její největší výhody i jaké kolují mezi lidmi největší mýty právě odpovídal MUDr. Lukáš Bittner, urolog a sexuolog z Andrologické kliniky.

online chat
Co je koagulace?(Pavel)
Foto
Dobrý den, koagulace je tavení vysokofrekvenčním proudem, které se používá v chirurgii k zástavě krvácení, nebo při vazektomii k uzávěru chámovodů.
DObrý den, slyšela jsem, že vazektomie má i jistá pozitiva. Prý je nižší procento rakoviny, u mužů, kteří to postoupili..(Gábina)
Foto
Dobrý den, bohužel to není pravda, četnost výskytu rakoviny vazektomie neovlivňuje, ani nahoru, ani dolů.
Jaké jsou výhody bezskalpelové metody oproti klasické? Je pak nutný speciální klidový režim nebo je rekonvalescence kratší?(Silvie)
Foto
Dobrý den, bezskalpelová metoda je rychlejší, méně invazivní a má méně komplikací. Doporučujeme 2 dny bez velkého pocení, vany, sauny a vířivky, běžný pohybový režim je možný, stejneě tak i sprcha.
Dobrý den, děkuji za vaše odpovědi. Je po zákroku nutný nějaký speciální klidový režim?(Martin)
Foto
Dobrý den, doporučujeme 2 dny bez silného pocení, bez vany, sauny a vířivky, jinak běžný pohybový režim a sprchování je možné.
Když půjdu na vasekt. tak je to nevratný proces, nebo je pak možné ještě mít děti po nějakém dalším zákroku? Uvažuji o tom ale trochu mě děsí ta "definitiva". (Robo )
Foto
Dobrý den, po vazektomii jsou 3 způsoby jak mít další dítě: 1/ je možné si nechat zamrazit spermie před vazektomií, 2/ je možné po vazektomii chámovody zpět propojit, ale nefunguje to vždy na 100%, pravděpodobnost klesá s časem od vazektomie 3/ je možné po vazektomii spermie získat chirurgicky z varlata a nadvarlat, tato šance je skoro 100%, ale následně je nutné podstoupit IVF.
Zdravim co vse ovlivni u muze ta vasektomie? Je tam nejak zmena nalady, chut na sex apod.? Jsou na to nejake studie? Diky, Petr. (Petr 1987)
Foto
Dobrý den, studií je mnoho na obrovských počtech pacientů, vazektomie neovlivňuje hladinu hormonů a nedochází tedy ani ke změnám libida (chuti na sex), změnám nálad a podobně. Naopak je prokázáno, že muži po vazektomii mají sex častěji- nebojí se nechtěného početí a s více partnerkami- nebojí se, že by někde mohli trousit... :-)
Kolik operaci delate rocne a kolik jich mate za sebou? Nebyl byste radsi gynekolog? ;-) (Venda)
Foto
Dobrý den, v tuto chvíli se blížíme k 500 výkonům celkem, roční počet se neustále zvyšuje, tento rok budeme mít přes 200 výkonů. O gynekologii jsem dlouho přemýšlel a ale myslím, že jsme nakonec udělal dobře :-)
Co to znamena ze to je neinvazivni, ze se to dela laserem? Ze se vubec nereze? Operaci se bojim ale bez rezani bych na to klidne sel(Pavel Modrý)
Foto
Dobrý den, neinvazivní vazektomie neexistuje, je potřeba se dostat k chámovodu. Jsme schopni nabídnou miniinvazivní metodu, kde se operace udělá z 2mm vpichu, chámovody je možné zatavit laserem, či koagulací.
Zdravim kolik to stoji a hradi to pojistovna diky(Thorrr)
Foto
Dobrý den, vazektomie stojí od 10.000,- do 15.000,- Kč. V ČR na ni pojišťovna nic nepřispívá.
Dobry den, mame s manzelem tri deti, dalsi uz nechceme a ja bych nerada cely zivot brala horm.antikoncepci ci co pet let menila telisko. Chtela bych manzela presvedcit aby se na vazektomii, co byste mi poradil, ze by na nej mohlo "fungovat"? Moc diky a preji krasny den. Petra(Petra P.)
Foto
Dobrý den, optimální si je v klidu sednou a probrat všechny pro a proti jednotlivých metod a vtáhnout partnera do hry. Přeji hodně štěstí!
Muzu se zeptat. co je podle vas nejvetsi vyhoda zasektomie? (Mendy 2555)
Foto
Dobrý den, je to nejspolehlivější a minimálně invazivní forma trvalé antikoncepce.
Zdravim pane doktore, uvazuju o vasektoomii, jak je postup a prubeh? M.(Maly ondrej)
Foto
Dobrý den, dle zákona je nejprve nutná konzultace s lékařem a nejdříve za 14 dní je možné provést zákrok. Na stránkách Vazektomie Bez Skalpelu je možné online objednání termínu konzultace, pokud byste měl zájem o naši kliniku.
Dobrý den, pane doktore, musím přiznat, že po 3 dětech je u nás toto téma velice živé, ale partner se metodě brání s tím, že je nevratná. Já zase tvrdím, že jde o nejspolehlivější metodu. Je to tak?(Martina)
Foto
Dobrý den, ano jedná se nejspolehlivější metodu antikoncepce, dokonce je lehce spolehlivější než sterilizace u ženy. Po vazektomii je možné mít dítě třemi způsoby: 1/ je možné si nechat zamrazit spermie před vazektomií, 2/ je možné po vazektomii chámovody zpět propojit, ale nefunguje to vždy na 100%, pravděpodobnost klesá s časem od vazektomie 3/ je možné po vazektomii spermie získat chirurgicky z varlata a nadvarlat, tato šance je skoro 100%, ale následně je nutné podstoupit IVF.
Dobrý den, někde jsem četla že v Anglii chodí na vazektomii třeba každý šestý muž, je to pravda? Čím to je? Díky, Alena(Alena)
Foto
Ano je to pravda, ale nejvíce vazektomií na obyvatele má Nový Zéland.
ako dlho trva rekonvalescencia po zakroku? ma to nejaky vplyv na erekciu a ak ano po akom čase to bude zasa v "normále"?(Marcel)
Foto
Dobrý den, pracovní neschopnost není o zákroku třeba, nějaké tlaky či tahání může být 2-3 dny, většina mužů žádné bolesti nemá. Provedení vazektomie nemá žádný vliv na erekci.
Dobrý den, co to pro chlapa znamená? ¨Resp. kdy po zákroku může být opět "aktivní"?(Jana)
Foto
Dobrý den, po bezskalpelové variantě se ranky hojí velmi rychle, masturbace či orální styk je možný hned po zákroku, vaginální soulož doporučujeme za 2 dny, až se ranky plně uzavřou.
Dobrý den, v případě že projdu vazektomii, je při vyvrcholení nějaký rozdíl, tak vizuální, tak pocitový? Myslím tím například i vlastnosti ejakulátu. Děkuji(Robert)
Foto
Dobrý den, 97% ejakulátu pochází z prostaty a semenných váčků, na což nemá vazektomie vliv. Při vyvrcholení bude ejakulátu o 3% méně- což není znatelné. Barva, konzistence a další parametry zůstanou identické. Pocitově je to také bez rozdílu.
Co prosím znamená "bezskalpelová"? Přiznám se, že i tak to působí poněkud děsivě..(Veronika)
Foto
Myslím, že více děsivá je klasická "skalpelová" metoda :-) To se udělá do šourku řez a následně se vyhledává chámovod. U bezskalpelové metody zákrok probíhá z vpichu cca 2mm a skalpel nepoužíváme.
Je zákrok bolestivý nebo má nějaké vedlejší účinky?(Rosťa)
Foto
Dobrý den, nejhorší na zákroku je aplikace anestetik- proto používáme bezjehlový aplikátor, pacient cítí něco jako"štípnutí komára", následně pouze tupý tlak. Pro psychickou nadstavbu je možné při zákroku vdechovat "rajský plyn". Komplikacemi mohou být hematom a zánět. Jejich četnost jer pod 3%.
Dobrý den, chtěla bych na to partnera poslat. Je pravda, že v západních zemích je to běžná metoda? Podílí se na hrazení zákroku některá z českých pojišťoven?(Magdalena)
Foto
Dobrý den, ve Velké Británii má vazektomii cca 18% mužské populace, v ostatních západních a severských zemích je také mužská sterilizace velmi oblíbená. v ČR na tuto metodu nepřispívá žádná pojišťovna.
Slyšel jsem, že jsou u této metody i vedlejší účinky.. Je to pravda?(Hrabovský)
Foto
Dobrý den, mohou nastat pooperační komplikace, u bezskalpelové metody je jejich četnost do 3%, nejčastěji se jedná o hematom- modřinu, vyjímečně o zánět. Vliv na hladinu hormonů a kvalitu erekce není žádný. Je prokázáno, že vazektomie ani nezvyšuje riziko rakoviny, ať už prostaty, či varlat.
Dobrý den, chci se zeptat kolik tato metoda stojí a na jakém principu funguje?(Martin)
Foto
Dobrý den, principem vazektomie je přerušení chámovodů, bezskalpelová vazektomie celý výkon provádí z dvou vpichů velikosti cca 2mm. Cena vazektomie je pohybuje mezi 10.000,- a 15.000,- Kč, v našem centru Vazektomie Bez Skalpelu stojí 13.000,- Kč.
Dobrý den, je vazektomie vratným zákrokem nebo jak se řeší to, když muž změní názor a rozhodne se děti přeci jen mít? Díky za odpověď.(JennyZ)
Foto
Dobrý den, vazektomie vratná jde, ale nelze spontánní oplodnění zaručit ve 100% případů. Děti po vazektomii je možné mít třemi způsoby: 1/ je možné si nechat zamrazit spermie před vazektomií, 2/ je možné po vazektomii chámovody zpět propojit, ale nefunguje to vždy na 100%, pravděpodobnost klesá s časem od vazektomie 3/ je možné po vazektomii spermie získat chirurgicky z varlata a nadvarlat, tato šance je skoro 100%, ale následně je nutné podstoupit IVF.
Zákrok je nevratný?(Honza)
Foto
Dobrý den, zákrok vratný je, ale nelze to zaručit na 100%, jsou tři metody jak mít dítě po vazektomii: 1/ je možné si nechat zamrazit spermie před vazektomií, 2/ je možné po vazektomii chámovody zpět propojit, ale nefunguje to vždy na 100%, šance na úspěch se snižuje s dobou od vazektomie, 3/ je možné po vazektomii spermie získat chirurgicky z varlata a nadvarlat, ale následně je nutné podstoupit IVF.
Dobrý den, Slyšel jsem, že jakmile se jednou rozhodnete pro sterilizaci vazektomií, už se to nedá vrátit zpět. Tzn. už žádné děti, nikdy. Je to pravda? (Jonáš )
Foto
Dobrý den, není to úplně pravda. 1/ je možné si nechat zamrazit spermie před vazektomií, 2/ je možné po vazektomii chámovody zpět propojit, ale nefunguje to vždy na 100%, 3/ je možné po vazektomii spermie získat chirurgicky z varlata a nadvarlat, ale následně je nutné podstoupit IVF.
Dobrý den, jsou nějaká zdravotní omezení, kdy nejde zákrok podstoupit? (Matěj)
Foto
Třeba nesvéprávnost, extrémní obezita je pro bezskalpelovou metodu také problém, jinak omezení nejsou žádná.
Dobrý deň, koľko takýto zákrok trvá a a podieľa sa na ňom zdravotná poisťovňa?(Peter)
Foto
Dobrý den, operační čas bezskalpelové vazektomie máme do 10 minut, pojišťovna tento zákrok nehradí.
Proč si myslíte, že se vasektomie píše a vyslovuje se S ??(Karel)
Foto
Dobrý den, správně česky se jedná o vazektomii se "z", vasektomie je také možná, ale dle méně správná, vychází z názvu vas deferens- chámovod.

Video se připravuje ...