Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Mango na vánočním stole udrží cukrovku a cholesterol na uzdě

Ilustrační foto
30. listopadu 2006 | 08:54

Jsou-li pro vás Vánoce především časem hodování, nezapomeňte zařadit do jídelníčku mango

Mango by nemělo chybět v jídelníčku nikoho, kdo se rád přecpává. Vánoční hody by pak mělo tohle jižní ovoce doplňovat hojně, neboť dokáže držet na uzdě hladinu cukru a cholesterolu v krvi, takže brání vzniku metabolických poruch jako je diabetes. Australští vědci dokázali izolovat z jediného plodu manga látky, které mají stejné účinky jako běžné léky na snížení hladiny cholesterolu a léčbu cukrovky. "Mnoho posledních výzkumů se zaměřovalo na bioaktivní látky v naší stravě, ale v jejich úhlu pohledu většinou byly jen plody mírného pásu jako jsou brokolice či hrozny. Zatím se jen málo nebo téměř žádné vědecké týmy nezaměřily na tropické ovoce," tvrdila Ashley Wilkinsonová, doktorandka z University of Queensland, na lékařské konferenci v Melbourne. "Nevíme přesně, jak celá věc funguje, ale víme, že určité látky obsažené v mangu aktivují nebo inhibují specifické buněčné receptory. To by mohlo v konečném důsledku mít pozitivní vliv u osob nemocných cukrovkou a s vysokým cholesterolem," tvrdí farmakoložka Sarah Roberts-Thomsonová. Pokud zkonzumuje člověk jedno mango denně, má velkou šanci, že udrží cholesterol na uzdě a ochrání tělo před vznikem cukrovky. Ani mango však nemůže pomoci těm, co se přejídají soustavně.

Autor: Famous
Související články