Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pilulky nejsou lentilky. Poznáte chřipku od obyčejného nachlazení?

ři kýchnutí létají z nemocného viry v neskutečném množství a obrovskou rychlostí. Jeden nemocný dokáže nakazit desítky lidí ve svém okolí.
24. listopadu 2006 | 11:00

Čeká nás to každým dnem - stačí jen prochladnout ráno na zastávce při čekání na autobus a nachlazení je tady

Neobejde se bez rýmy, někdy se připojí i kašel nebo bolesti v krku. Většinou to řešíme nájezdem na lékárnu a následnou samoléčbou. Při nákupu léků se rozhodně vyplatí poradit se s lékárníkem. Čím více, tím lépe totiž v případě léků rozhodně neplatí! Samoléčbu zahajte včas "Rozvoji onemocnění a následným komplikacím může často zabránit prevence, klidový režim a včas zahájená léčba," říká MUDr. Marie Opltová a vysvětluje: "Jednoduchou pomoc představují kombinované léky, které je vhodné mít připravené v domácí lékárničce. Tyto přípravky jsou určené právě na první projevy onemocnění a působí proti několika příznakům najednou. " Například Coldrex tablety obsahují paracetamol, který snižuje horečku a tlumí bolest hlavy, svalů a bolest v krku. Navíc obsahuje účinnou složku na uvolnění ucpaného nosu a přírodní látku na odkašlávání. Zobání pilulek nepřehánějte "Lidé málo čtou příbalové letáky. Je to chyba, protože jenom informovaný člověk může přesně vědět, jak si počínat při samoléčbě, aby byla účinná i bezpečná," říká MUDr. Tereza Scholzová. Doporučené dávkování je totiž nutné nepřekračovat. Většina kombinovaných přípravků na příznaky chřipky a nachlazení obsahuje pro tlumení horečky a bolesti základní účinnou látku paracetamol, který je kombinován s dalšími složkami. Jsou ale mezi nimi velké rozdíly, dávky paracetamolu obsažené v jedné tabletě či sáčku se liší až pětinásobně. Zvažte svoji hmotnost Doporučená jednotlivá dávka paracetamolu pro dospělé je 500 - 1000 mg. Toto rozmezí je poměrně široké. Pokud si totiž vezme stejnou dávku paracetamolu devadesátikilový muž a padesátikilová žena, nezaúčinkuje jim stejnou silou. U muže s vyšší hmotností bude účinek mnohem menší, protože v krvi bude mnohem více "naředěn". Pomůckou při samoléčbě by tak mělo být: čím těžší pacient, tím vyšší dávka paracetamolu. Jak je to s předávkováním V příbalovém letáku každého léčiva se dočtete, jaké je doporučené dávkování. Toto množství nikdy nepřekračujte. Při předávkování totiž opravdu hrozí zdravotní komplikace, ale až při několikanásobném překročení dávek. "Nebezpečí nastává při 5 - 10násobném překročení doporučeného dávkování, což je poměrně hodně: asi 40 - 80 běžných tablet o obsahu 500 mg paracetamolu," říká MUDr. Scholzová a dodává: "K předávkování dochází velmi zřídka. Většinou to bývá sebevražedný pokus, normální člověk několik platíček najednou nesní."


Co je chřipka a co nachlazení Nachlazení: Méně výrazné příznaky onemocnění horních cest dýchacích, teplota občas zvýšená. Může být vyvoláno velkou skupinou virů. Chřipka: Viróza, která probíhá v epidemiích, většinou s výraznějšími příznaky než běžné katary horních cest dýchacích. Průběh nemoci záleží na tom, jak je člověk odolný. K příznakům patří suchý, dráždivý kašel, vysoká teplota (přes 38 stupňů), celková schvácenost, bolesti svalstva a kloubů. V první etapě chřipkového onemocnění se nevyskytuje výrazná rýma. Přesný původ onemocnění se dá zjistit výplachem z nosohltanu nebo z krevního séra.

Související články