Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Který je nejlepší?

20. listopadu 2006 | 10:00

Vyberte si zdravý, chutný a hlavně kvalitní chléb. Máme pro vás několik rad, jak koupit ten pravý bochník na váš stůl

Voňavý, dobře propečený chléb s křupavou kůrkou. V obchodech máme na výběr až 15 druhů, ale ne vždy si umíme vybrat. Někdy se pak doma zhrozíme. Střída se rozpadá, chléb chutná kysele. Ale jak poznat dobrý chléb? Poradíme vám. Chléb prý se nikdy nepřejí. A pokud se tak stane, jde určitě o chléb bílý. Když sníte větší množství celozrnného chleba, nic se vám nestane, naopak díky vysokému obsahu vlákniny se budete cítit fit a svěží. Vláknina je totiž dobrou prevencí proti rakovině tlustého střeva a konečníku, zabraňuje tvorbě žlučníkových kamenů, zvýšené hladině cholesterolu v krvi. Vitaminy B v celozrnném pečivu podporují zpracování cukrů a bílkovin, které jsou nezbytné pro činnost nervových buněk a jater. Kyselina listová chrání srdce a cévy, snižuje riziko rakoviny prsu, tlustého střeva, infarktu, mozkové příhody i Alzheimerovy choroby. U těhotných žen snižuje riziko vrozených vývojových vad plodu. Favorit mezi chleby Peče se mnoho druhů chleba a přibývají stále nové receptury. Nejčastěji kupujeme chléb pšeničný, k oblíbeným druhům patří i kmínový, grahamový, ovesný, bramborový a slunečnicový. Ale často lze v obchodě natrefit na chléb, který svým názvem vůbec neodpovídá proklamovanému složení ani kvalitě. Jsou to jen jakési gumové bochníky bez chuti a vůně. Když takový bochník doma rozkrojíte, zjistíte, že střídka se drobí, odlupuje, chuť pečiva je nakyslá až hořká. Zkušení pekaři tvrdí, že upéct voňavý a zároveň chutný bochník je skutečně umění a v supermarketu takový údajně jen stěží najdete.


Tmavý ještě neznamená zdravý Kupujete si tmavý chléb v domnění, že je zdravější než ten bílý? Omyl! Kdekdo si myslí, že tmavý chléb je automaticky celozrnný a tedy i zdravý. V regálech ale často narazíte na obyčejný bílý chléb obarvený karamelem, který s celozrnným pečivem nemá vůbec nic společného. Podle barvy chleba i dalšího pečiva tedy nelze posoudit, zda jde o celozrnné pečivo. "Někdy je bílý chléb jen přibarvený melasou, karamelem nebo barvivy, které mají navodit dojem celozrnného výrobku. Chléb z pravého žita a šrotu je hutný, těžký, má pevný hnědavý povrch a nepoddá se ani silnému tlaku prstů," říká zkušený pekař.


Nakupujete? Osvědčené rady Tipy, jak poznat dobrý chléb 1) Je čerstvý? Zda je chléb čerstvý, poznáte nejlépe podle pružnosti jeho střídy. U čerstvého a dobře propečeného chleba se ihned vrací do původního stavu. 2) Deformovaný tvar Nepravidelný a deformovaný tvar bochníku vypovídá o nedodržení technologického postupu při výrobě. Například zploštělý chléb svědčí například o nedostatečném vykynutí těsta. 3) Nedostatečné čištění Ušpiněná kůrka na spodní či vrchní straně bochníku svědčí o nedostatečném čištění plechů na pečení, nebo samotné pece. 4) Nahořklá příchuť Připálená kůrka předznamenává nahořklou chuť. 5) Mazlavá střídka Nedopečená, vybledlá kůrka signalizuje nepropečený výrobek s vlhkou nepropečenou střídkou, která může začít brzy plesnivět. 6) Propadající se kůrka Pokud je kůrka měkká a při dotyku se propadá, znamená to, že se odděluje od střídky, což ukazuje na nekvalitní chléb. 7) Zapařený pod obalem Takový chléb výrobce zabalil ještě nevychladlý. Je náchylný k plesnivění. 8) Staré těsto Příliš kyselá až hořká chuť může být způsobena zpracováním starého těsta, které obsahuje víc kyseliny octové.


Co je biochléb a biopečivo? Na výrobu chleba a pekárenských výrobků se používá výhradně mouka z potravinářského obilí vypěstovaného ekologickým způsobem. V technologii výroby chleba a pekárenských výrobků se nesmí používat práškový gluten a jiné přísady, jakými jsou syntetické přídavné látky, emulgátory, barviva a chemické konzervační látky.

Související články