Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Barvy pro duši

20. listopadu 2006 | 10:00

Příjemné odstíny uklidňují, a dokonce umí zmírnit bolest. Využijte moci barev ke zlepšení svého každodenního života

Je dokázáno, že barvy pomáhají člověku načerpat nové síly, zbavit se stresu a posilují srdce. Jednotlivé barvy můžete použít v každodenním životě.


Uvolnění v modré Modrá je barva klidu a míru. Lidé, kteří mají rádi modrou, bývají oblíbení, protože mají pevný charakter a jsou loajální. Do stejné barevné skupiny patří i fialová, protože má podobné účinky. Navíc podporuje kreativitu a výkonnost. Jak ji využít? Máte problémy se spánkem? Pomohou vám modré tóny. Povlečte si modře postel, oblečte si modré pyžamo a uvidíte, že spánek bude kvalitnější. A v modrém oblečení se budete cítit klidnější i během dne. Modrá v jídelníčku Modré potraviny mají ochlazující a často antiseptický účinek. Pomáhají tělu při horečnatých onemocněních, zánětech a při menstruačních bolestech. Sáhněte po nich v případě, že jste ve stresu, v napětí nebo přepracovaná. Pochutnat si můžete například na borůvkách nebo na švestkách.
Teplo ve žluté Barva slunce zahřívá a posiluje zevnitř. Žlutá symbolizuje moudrost, svobodu a podporuje myšlení a nápaditost. Kromě toho vám dodá optimismus a sebedůvěru. Pokud je žlutá vaší barvou, určitě milujete volnost a býváte většinou pozitivně naladěná. Trpíte-li poruchami soustředění nebo jste bojácná, žlutá vám pomůže. Jak ji využít Sluneční světlo je žluté, proto buďte co nejčastěji venku. Jestliže je obloha zatažená, zlepšete si náladu brýlemi, a to nikoliv s růžovými, ale právě žlutými skly. Oblečte si žluté oblečení a doplňky - tato barva je stále módní! Žlutá v jídelníčku Potraviny žluté barvy ovlivňují hlavně trávicí systém a pomáhají například při zácpě. Ovoce se žlutou slupkou pomáhá při nervozitě z únavy a také účinně pročistí organismus. Pochutnejte si na sladkém ovoci, jako jsou banány, citrony, ananas. A nezapomeňte také na výživné ořechy, rýži, žluté oleje a na heřmánkový čaj.
Harmonie v zelené Zelená je výborná na srdce. A to platí nejen na úrovni tělesné, ale i duševní. Tato barva navozuje harmonii a pocit vyrovnanosti. Je v bezprostředním spojení s přírodou. Tuto barvu instinktivně vyhledáváme, když jsme ve stresu nebo když nás něco trápí. Zprostředkuje nám pohodu a zmírní rozbouřené emoce. Lidé, kteří preferují zelenou, bývají spolehliví a empatičtí. Jak ji využít? Zelená by měla mít v bytě zelenou! Vyzdobte si byt rostlinami, sázejte na zelené doplňky a dekorace: rámy obrazů, záclony, rolety. Do lamp si můžete našroubovat třeba i zelené žárovky. Zelená v jídelníčku Klid a harmonii mohou navodit i zelené potraviny. Snižují krevní tlak, uklidňují, pozitivně ovlivňují činnost srdce a zmírňují bolesti hlavy. Doporučujeme hlávkové zelí, hrášek, okurky a petržel.
Vášeň v červené Červená v sobě váže velkou sílu, posiluje tělo i ducha a přináší energii a vášeň. Je symbolem silné vůle, ale pozor - také agresivity. Působení červené barvy zvyšuje srdeční tep a roztahuje cévy, čímž se posiluje krevní oběh. Pokud jste často unavená a trpíte pocitem studených nohou, natáhněte si červené ponožky! Jak ji využít Účinky terapie červeným světlem pocítíte už za několik dní. Pravidelně si večer nahřívejte tvář infračervenou lampou (15 minut). Pleť bude ráno prokrvená, svěží a čistá. Červená navíc podporuje hojení ran. Červená v jídelníčku Červené barvivo, které se nachází v červených potravinách, zvyšuje tělesnou teplotu a podporuje uvolňování adrenalinu, který se postará o energii a vitalitu. Červené potraviny zahánějí únavu a zvyšují odolnost organismu. Působí stimulačně na psychiku. Do svého jídelníčku zařaďte jahody, třešně, červené maso, červenou papriku a červenou řepu.
produkce: LENKA SULOVSKÁ, vizáž: ANETA N., modelka: KREMENA

Související články