Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kuřáci: Nechte si bezplatně vyšetřit plíce

Plíce - ilustrační foto
9. listopadu 2006 | 08:59

Kuřáci, chcete vědět, jak jsou na tom vaše plíce? 15. listopadu budete mít možnost v celé České republice

Asi 800 set tisíc lidí u nás trpí nemocí, pro kterou lékaři běžně užívají podivnou zkratku CHOPN, a na kterou ročně zemře až 1700 lidí! Chronická obstrukční plicní nemoc postihuje hlavně kuřáky, které postupem času připravuje o dech. Stále častěji však tato závažná choroba postihuje také osoby, které žijí v prostředí silně znečištěném prachem a škodlivými plyny. Podle lékařů Češi onemocnění podceňují, přestože v roce 2020 má být třetí nejčastější příčinou úmrtí na světě. Příčinou nemoci je zužování dýchacích cest a ubývání funkčních plicních sklípků. Spouštěcím faktorem je kouření. Podle odhadů je právě tento zlozvyk zodpovědný za 80-90 procent všech úmrtí na tuto diagnózu. Podle zahraničních statistik je riziko úmrtí na CHOPN u kuřáků zhruba 10krát větší než u nekuřáků. A jelikož kouření lze zabránit, je možné toto závažné onemocnění do značné míry preventivně ovlivnit. "Primární prevence je nezačít kouřit, sekundární je přestat kouřit," nabádá doktor Viktor Kašák z oddělení respiračních nemocí soukromé společnosti Lerymed a doporučuje kuřákům podstupovat vyšetření pomocí spirometrie, které odhalí již časná stadia CHOPN. Onemocnění nevznikne najednou, ale po několika letech postupně se zhoršujícího zadýchávání, které je jedním z nejnápadnějších příznaků. Nejprve pociťuje pacient dušnost jen při zvýšené námaze, ale později může trpět nedostatkem dechu i v klidu. Problémy s dechem pacienta postupně invalidizují: protože tělu schází kyslík jsou nakonec odkázáni na dýchací přístroj. Nemocnými jsou především lidé ve středním věku, ale podlehnout jí mohou i mladší, kteří si na ni kouřením zadělávají už od dětství či mládí. CHOPN se léčí obtížně, ale stav nemocného mohou zlepšit léky a související rehabilitace.


Kde se dozvíte, jak jsou na tom vaše plíce Stanoviště budou připravena 15. listopadu (tento termín patří světovému Dni boje proti chronické obstrukční plicní nemoci) v pěti městech České republiky od 9 - 17 hodin: Praha - Zlatý Anděl Kutná Hora - Palackého náměstí Ostrava - Prokešovo náměstí Jihlava - Masarykovo náměstí Karlovy Vary - ulice Tržiště


Diagnostika CHOPN? Jde o tzv. spirometrii. Jednoduchý, naprosto nezatěžující a bezbolestný test, kterým se měří množství vzduchu, které může člověk naráz vydechnout a čas, který na to potřebuje. Používá se k tomu přístroj zvaný spirometr - v podstatě změří, jak efektivně a rychle dokáže člověk vyprázdnit plíce. Spirometr je pro včasné odhalení CHOPN stejně důležitý, jako tlakoměr pro určení vysokého krevního tlaku.


Otestujte se Je vám více než 40 roků? Jste kuřák nebo bývalý kuřák? Pokašláváte během dne a většinu dní? Vykašláváte hleny? Snadno se při běžných činnostech zadýcháte? Pokud jste odpověděli kladně na 3 a více otázek, měli byste navštívit lékaře a ujistit se, zda máte v pořádku plíce.

Související články