Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nohy nahoru!

Ilustrační foto
6. listopadu 2006 | 10:49

Křečové žíly trápí mnoho žen. Co je důležité vědět a jak se dá předcházet možným následkům?

Přestali jste se hýbat a cvičit, sotva se venku trochu ochladilo? Myslíte si, že v zimě případné špeky schováte? Chyba! Češi čím dál tím víc tloustnou a poslední výzkumy prokázaly, že spolu s přibývajícím kily nás začínají trápit častěji i nemoci žil. Pocit těžkých nohou, napětí, mravenčení, pálení i bolest - to vše trápí 20 až 30 procent lidí! Nejedná se o pouhou kosmetickou vadu. Při zanedbání péče mohou nemoci žil skončit vážnými zdravotními problémy. Poradíme vám, jak nemocným nohám ulevit. JSOU JAKO Z BETONU Křečové žíly jsou většinou patrné na první pohled. Typickým příznakem je bolest nebo křeče, častý je pocit takzvaných těžkých nohou. Potíže se zhoršují během dne, po delším stání či sezení, nejhorší jsou navečer. Při podezření na nic nečekejte a navštivte praktického lékaře, který vás může při vážnějších nálezech dále poslat za cévním chirurgem. Než se k specialistovi dostanete, omezte během dne dlouhé stání a zkuste nosit podpůrné zdravotní punčochy nebo přikládat studené obklady. DĚDICTVÍ PO BABIČCE Chlopně v žílách pracují podobně jako ventily a zabraňují, aby krev pumpovaná vzhůru nestékala zpět. V žílách vzniká značný tlak, a pokud mají tenké stěny - sklon k tomu je dědičný - mění se poměr tlaku mezi žílou a okolím, krev prosakuje směrem dolů a v žílách dochází k městnání. Roztahují se a postupně vzniká tlustá, na povrchu dobře viditelná křečová žíla. Postižením žil dolních končetin trpí nejčastěji ženy a významnou roli hraje genetika. Pokud měla křečové žíly maminka a babička, tehdy je dědičnost téměř stoprocentní. Muselo by jít o výjimku, kdyby dcera křečové žíly nezdědila. KDY NA OPERACI? Operaci lékař doporučí, pokud vás nohy hodně bolí nebo pokud hrozí komplikace, mezi které patří například zánět, krvácení, porucha prokrvení dolních končetin nebo bércový vřed. Postižené žíly se nijak nečistí, jenom se co nejšetrněji odstraní a jejich funkci převezmou ostatní nepostižené žíly. Takže se nebojte, že vám odoperované žíly budou chybět. Během operace můžete být při vědomí, nebo požádat o uspání.


Co dělat proti "křečákům"? * sportujte, nejlepší je jízda na kole, plavání a běh * jezte dostatek potravin bohatých na vlákninu, například celozrnný chléb, čerstvé ovoce a zeleninu * vhodné jsou potraviny bohaté na vitamin E, jako jsou semena, pšeničné klíčky, avokádo a ořechy * pijte nejméně 1,5 litru vody denně * pokud máte nadváhu, snažte se zhubnout * zamezte dlouhému stání či sezení * udělejte si občas kratičkou přestávku a dejte si nohy vzhůru, třeba na vedlejší židli * nenoste příliš upnuté oblečení kolem lýtek a stehen * nenoste vysoké podpatky * nezvedejte nic těžkého * nekuřte


Čeho byste se měli bát, když nepůjdete k lékaři * Nepěkný vzhled končetin * Ucpání žíly krevní sraženinou * Zánět žíly * Těžký ekzém * Bércové vředy * Poraněním křečové žíly, například úderem do bércové části nohy, může vzniknout otevřená rána - bércový vřed. Hojení bércových vředů vyžaduje dlouhou opakovanou léčbu.

Související články