Středa 23. září 2020
Svátek slaví Berta, zítra Jaromír
Oblačno, déšť 22°C

Zdraví "za pár šupů"

6. listopadu 2006 | 10:00

Šípkové Růžence sice tato rostlinka štěstí nepřinesla, vám ale moc prospěje!

Podzim je nejen časem plískanic, ale také obdobím sběru šípků. Průdušková čajová směs se šípky je podpůrný prostředek při akutních a chronických onemocněních horních cest dýchacích, ulehčuje vykašlávání, uvolňuje hleny. Šípkový čaj s ibiškem. Čaj se nesmí vařit. Připravuje se vždycky čerstvý, tedy bezprostředně před použitím. Šípkový čaj je nejúčinnější prevencí proti chřipce a nachlazení. Z šípků si lidé vyrábějí i domácí džemy a marmelády. Šípky mají nezastupitelné místo nejen v kuchyni, ale především svými léčivými účinky blahodárně působí na zdraví. Také se vám při vyslovení slova šípek vybaví památná věta z filmu "Slavnosti sněženek", kde se myslivci hádají, jestli je lepší kanec se šípkovou omáčkou nebo s knedlíkem a se zelím? S touto rostlinkou se dá kouzlit i jinak. Ani byste nevěřila, čemu všemu prospívá. Nejvyšší čas na sběr Planý keř s hustými větvemi dorůstajícími do výšky až 3 metry kvete v červnu a v prvních dnech prázdnin, kdy ho zdobí růžové nebo bílé květy. Přestože se plody sbírají až koncem října a v listopadu, už v září se objevují červené bobulky plodů oválného tvaru. Ty jsou nejprve oranžové, zčervenají až po dozrání. A přesně to je ten správný čas k jejich sběru, šípky prostě musí být jasně červené a tvrdé. Trhejte plody bez stopek a dejte pozor, ať se neporaníte o ostré trny, kterými je keř hustě posetý. Tím nejvhodnějším obdobím pro sběr je suché a slunečné počasí. Sušení Lidé nejčastěji využívají šípky k přípravě čaje pro zimní mrazivé dny, proto musí nasbírané plody usušit. Nejprve je musí zbavit stopek a zbytků okvětních lístků. Pak je oplachují pod tekoucí vodou a osuší v utěrce nebo ubrousku. Celé šípky lze sušit v sušičce nebo na sítu v dobře větrané suché místnosti. Nejlepším způsobem však je využít troubu. Celé šípky dejte na plech vyložený pečicím papírem a sušte při 60 až 80 °C. Při nižších nebo naopak vyšších teplotách ztrácejí šípky tolik cenný vitamin C. Pokud plody při sušení změní barvu, zhnědnou nebo zčernají, případně se připalují, neváhejte a vyhoďte je, protože už jsou k nepotřebě - ztratily totiž všechny důležité látky, kvůli kterým je sbíráme. Správně usušené šípky si musí zachovat červenou barvu, příjemnou ovocnou vůni a jejich chuť má být sladkokyselá. Protože sušením šípky ztrácejí vodu, smršťují se a nepatrně ztmavnou. Nesmí však být tvrdé, ale ani gumové, spíš pružné, ale při zmáčknutí z nich nesmí vytékat šťáva. Dobře usušené červené plody skladujte v uzavřených nádobách na suchém a temném místě, aby nezplesnivěly. Není vhodné skladovat je déle než jeden rok, pak už šípky postrádají cenné látky. Zásobárna vitaminů Natrhejte si vitamin C přímo v přírodě a neplaťte za drahé doplňky stravy v lékárnách. Šípky jsou totiž největším zdrojem právě tohoto vitaminu (hned po kysaném zelí), který tělo potřebuje především v podzimních a zimních plískanicích. Vitamin C působí preventivně proti chřipce, nachlazení a virovým infekcím vůbec. Nejvíce vitaminu C obsahují šípky v době největší zralosti, pak se jeho obsah snižuje. Období, kdy lidé na sebe začínají v prostředcích hromadné dopravy kýchat, pokašlávají a smrkají, je právě v plném proudu. K tomu, aby tyto problémy začalo provázet bolení hlavy, vysoká teplota a bolest v krku, zbývá už jen krůček. Proto je nejvyšší čas začít pravidelně pít šípkový čaj.¨ Smícháte-li sušené šípky ve stejném poměru se sušeným lipovým květem, ochráníte tak svůj imunitní systém dvojnásob. Čaj ze šípků ale není ,,všelékem" jen proti nachlazení, umí povzbudit organismus při jarní únavě, snižuje krvácivost, podporuje pocení a díky svým močopudným účinkům působí pozitivně i při onemocnění ledvin a močových cest. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky tím nejlepším přírodním lékem proti paradontóze a onemocnění dásní. Pravidelným užíváním těchto plodů si zajistíte pevný a zdravý chrup až do vysokého věku. Výbornou chuť sušených nebo čerstvých plodů ocení i některá zvířátka, především malí hlodavci. A za čerstvé lístky vám určitě poděkují i různé prapodivné potvůrky, jako jsou strašilky nebo pakobylky. PŘÍPRAVA ČAJE: Vrchovatou lžíci sušených šípků rozdrťte v hmoždíři a hodinu louhujte v půl litru studené vody. Potom směs svařte a nechte 15 minut odstát v zakryté nádobě. Hotový čaj přeceďte a podávejte. NA CO ŠÍPKY PŮSOBÍ: * proti nachlazení a infekcím * zvyšují odolnost organismu * zpevňují cévy * příznivě působí na křečové žíly * blahodárně ovlivňují stav * odstraňují pocit únavy * napomáhají při hojení ran * zvyšují schopnost soustředit se * posilují nervy * posilují libido a potenci

Související články