Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Diagnóza záhadného úmrtí dítěte

SIDS útočí vždy ve spánku
1. listopadu 2006 | 11:02

Podle poslední statistiky zemře v České republice ročně šestnáct dětí na záhadnou diagnózu Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS)

Ve světě jsou však čísla mnohem vyšší. Co stojí za smrtí dítěte, které rodiče uloží k spánku jako zdravé a za chvíli je najdou v postýlce bez života? Odborníci stále hledají odpověď. Jednou z mnoha teorií je představa, že se dítě nedokáže probudit ze spánku, další říká, že dítě "zapomene" dýchat. V Praze nyní byla otevřena první a jediná poradna pro celou republiku, která radí rodičům, jak tragédii předejít. Hrůza, která děsí všechny rodiče!Smrt dítěte nejčastěji starého dva až pět měsíců, která přijde naprosto bez varování. "O něco častěji umírají chlapci a více umírají děti v zimních měsících. V rodinách, kde je dětí více, bývá SIDSem zasaženo nejmladší z dětí. Proč se tomu tak děje, medicína dodnes přesně neví," říká přednostka Pediatrické kliniky Thomayerovy fakultní nemocnice Hana Houšťková. Právě v této nemocnici je poradna otevřena. Mnohdy je za SIDS mylně vydána i smrt dítěte, u kterého je možné diagnózu odhalit. "Někdy se zdá, že je smrt dítěte zcela bez příčiny, ale lékaři následně zjistí, že zemřelo na prudký zánět například mozkových blan, nebo že mělo těžkou srdeční vadu. Ale to pak není SIDS. U této diagnózy nikdy není nalezena prokazatelná příčina," vysvětluje docentka Houšťková. A kdy dítě SIDS může postihnout? "Vždycky je to ve spánku. Je jedno, zda během noci nebo ve dne. Část odborníků se proto domnívá, že smrt souvisí se spánkem. Že se z něj dítě nedokáže probudit či přestane bez důvodu dýchat," dodává přednostka pediatrie Hana Houšťková. Co může smrtelný syndrom omezit * spánek na zádech * kojení * používání dudlíku * nepřikrývat dítěti hlavu Zajímavosti o syndromu * u některých dětí, které zemřely, rodiče udávají, že dítě hůře polykalo * historicky jsou známy případy, kdy na SIDS zemřela v jednom okamžiku obě dvojčata * dítě umírá klidně, bez známek nějakého "boje" * nejmenší výskyt smrtelné diagnózy je u rodičů z asijských zemí, a to i tehdy, když migrují do jiných částí světa Co může SIDS způsobit * spánek dítěte na břiše * přehřívání nebo podchlazování dítěte * kouření * zimní měsíce umělá výživa místo kojení * nejmladší potomek v rodině s více sourozenci * kojenci z vícečetného těhotenství


Rodičům dokáží pomoci V Thomayerově fakultní nemocnici v Praze 4 funguje od května první poradna SIDS v republice. Je určena jak pro rodiče, jejichž dítě SIDS v minulosti postihlo, tak pro rodiče, kteří se ho "jen" obávají. "První krok, který rodičům nabízíme, je určení správné diagnózy úmrtí jejich dítěte," vysvětluje přednostka Hana Houšťková. U některých rodin je možné i genetické vyšetření. V poradně je zároveň možné získat všechny potřebné informace o rizicích vzniku SIDS. Kontakt s poradnou je možný přes internetové stránky nemocnice: www.ftn.cz, e-mailem: hana.houstkova@ftn.cz.
Svět: Mimin "bez důvodu" umírá více V České republice se v roce 2005 narodilo 102 211 dětí. SIDSem z toho bylo postiženo 16. A to je v porovnání se světem naštěstí málo! Například ve Spojených státech totiž na 100 tisíc porodů připadá 50 mrtvých dětí. Ve Velké Británii dokonce zemře na tuto diagnózu každý týden sedm dětí. Čísla jsou však hrozivá hlavně proto, že se v uvedených zemích nikdy nepodaří objasnit pravou příčinu smrti a jsou za ni vydávány i rychlé formy infekcí nebo vrozené vady, které by v České republice byly objasněny.

Související články