Pondělí 21. září 2020
Svátek slaví Matouš, zítra Darina
Jasno 23°C

Jahody zlepšují dlouhodobou paměť

23. října 2006 | 11:29

Jahody obsahují látky, které výrazně zlepšují dlouhodobou paměť a mohou pomoci lidem s Alzheimerovou chorobou

Sladké červené jahody patří mezi neoblíbené ovoce málokdy. Zaslouží si však skutečně pozornost, podle amerických odborníků totiž obsahuje látky, které výrazně zlepšují dlouhodobou paměť a mohou pomáhat dokonce nemocným s Alzheimerovou chorobou. Jahody jsou bohaté na přírodní flavonoid fisetin, jenž stimuluje v mozku signální dráhy a podporuje tak dlouhodobou paměť. Výzkumem jeho účinnosti na mozkové buňky se zabývala doktorka Pamela Maherová ze Salkova institutu pro biologické vědy. Všimla si, že některé flavonoidy navozují diferenciaci a zrání nervových buněk v mozku. "Fisetin může nejen chránit nervové buňky před smrtí, ale může také podporovat nová spojení mezi jednotlivými buňkami. Dobrá zpráva je, že fisetin můžeme nalézt ve větším množství v jahodách. Potřebovali bychom další výzkum jeho účinnosti zvláště u nemocných Alzheimerovou chorobou," tvrdí doktorka Maherová. Tento flavonoid však nalezneme také v řadě dalších druhů zeleniny a ovoce. Dostatek ho obsahují rajčata, cibule, pomeranče, jablka, broskve, hrozny, kiwi a kaki.

Autor: Famous
Související články