Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bílý chléb může způsobovat rakovinu

Ilustrační foto
22. října 2006 | 10:58

Podle nejnovějších studií může pojídání bílého chleba zvýšit riziko rakoviny, a proto se doporučuje dávat přednost celozrnému pečivu

Ve velkém nebezpeční onemocnění rakovinou ledvin jsou osoby, které konzumují denně více než pět plátků tohoto pečiva. Podle lékařů jsou příčinou zdravotní závadnosti především výběrové obiloviny, které spouštějí nárazovou vlnu hladiny cukru a inzulínu v krvi. Právě tento prudký vzrůst a pokles cukru a inzulínu podporuje růst nádorových buněk. "Na základě této studie můžeme doporučovat konzumaci celozrnných potravin a naopak snížit příjem pečiva z bílé mouky," tvrdí doktorka Francesca Braviová z Institutu farmaceutického výzkumu v Miláně. Riziko rakoviny ledvin lze omezit zvýšeným příjmem zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin. Snížit je naopak potřeba konzumaci nejen pečiva z bílé mouky, ale také řepného cukru.

Autor: Famous
Související články