Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Epidemie 21. století

Diabetik se nemusí vzdát všech sladkostí. Musí si ale umět vybírat.
16. října 2006 | 10:00

Věděli jste, že každý pátý Čech může mít cukrovku? Poradíme vám, jak předcházet této nemoci nebo jak zmírňovat její důsledky

Nemáte ráda sladkosti, a tak si myslíte, že vás se diabetes prostě netýká. Omyl! Sacharidy se totiž běžně objevují v naší stravě, obsahují je i neslazené pokrmy. Když se lidé dozvědí, že mají cukrovku, tak se většině vybaví jako první inzulinové injekce a zakážou si kostkový cukr. Jenže obliba sladkého vůbec není podmínkou rozvoje diabetu. "Kolegyně s vysokou cukrovkou nekontrolovatelně pojídá ovoce včetně banánů a myslí si, že jí zdravě," uvádí jednu z mnoha chyb PhDr. Ivana Richterová, předsedkyně Svazu diabetiků, která je také diabetičkou. Sama už se setkala i s nechápavým postojem lidí při hypoglykémii (náhlý pokles hladiny cukru v krvi), kdy ji mylně považovali za opilou. O co jde Cukrovka je chronická porucha metabolismu cukrů, jde vlastně o chybu při tvorbě inzulinu ve slinivce břišní. Projevuje se zejména zvýšenou glykémií (hladiny cukru v krvi). Důležitou roli u diabetu hraje dědičnost, ale hlavním viníkem je zejména nezdravý způsob života a špatná životospráva. Mýtus o cukru si většina z nás přináší z dětství, kdy nás rodiče strašili cukrovkou při nadměrném pojídání sladkostí. Mezi prvotní příznaky choroby patří únava. Protože cukr se dostává do moči, pacienti chodí častěji na záchod a tím se u nich zvyšuje potřeba pít. "Dalšími příznaky jsou hubnutí, přechodné poruchy zrakové ostrosti, dech páchnoucí acetonem. S rozvojem nemoci přichází porucha vědomí až koma," popisuje cukrovku MUDr. Barbora Červíčková. Odborníci rozlišují dva základní druhy cukrovky: * diabetes I. typu - úplný nedostatek inzulinu, je to geneticky dané, postihuje většinou děti a mladé lidi, není to způsobeno špatným jídelníčkem. Tito pacienti si musí doživotně píchat inzulin. * diabetes II. typu - někdy též chybně označovaný jako "stařecká" cukrovka. Dnes už se běžně objevuje i u mladší populace. Souvisí s obezitou a se špatnými stravovacími návyky, trpí jím 90 % diabetiků. Obvykle jim postačí dodržovat dietní režim, k léčbě se přistupuje až v případě, že nezabere úprava životního stylu, dieta ani antidiabetika (tablety). Zvláštním druhem cukrovky je tzv. těhotenská, která se vyskytuje jen v období gravidity, po porodu vymizí. Konec sladkostem? Sladkosti a diabetes se nevylučují. "Striktní zákaz většinou vede k tomu, že ho diabetik úplně ignoruje. Nebo před kontrolou u lékaře prostě vynechá narozeninový dort nebo si odepře nedělní zákusek," říká Michaela Podlucká z firmy, která vyrábí dia cukrovinky. Přitom existují varianty, jak mlsat i s cukrovkou. V žádném případě to neznamená, že běžné sladkosti diabetik vůbec nesmí jíst, zatímco dia výrobků si může dopřávat v neomezené míře! Cukrovinky určené diabetikům totiž obsahují tuk, proto by si nemocný měl hlídat jejich kalorickou hodnotu a dopřávat si je jen v rozumném množství. V praxi to znamená, že například normální čokolády může diabetik sníst 4 čtverečky, zatímco té dia až 6 čtverečků. "Při dobré kompenzaci a důsledném monitorování hladin krevního cukru povolujeme i občasné dietní prohřešky. Lze je dobře vykompenzovat zvýšenou fyzickou aktivitou," říká MUDr. Červíčková. Čtěte texty na obalech Je ovšem nutné vědět, z čeho vybírat, protože i mezi dia výrobky se mohou objevovat ty, které pro diabetiky nejsou vhodné. Ty správné by neměly obsahovat sacharózu (řepný cukr), která je velmi kalorická a rychle vyčerpává povolenou denní dávku sacharidů. Seriózní výrobci by měli uvést přesné složení na obalu výrobku. "Bohužel řada výrobců z neznalosti nebo úmyslně označuje jako sugar free i ty produkty, které obsahují fruktózu. V takovém případě jde o zásadní klamání spotřebitele, a to je pro diabetiky až zdraví ohrožující," varuje Michaela Podlucká.


PREVENCE: * jezte pravidelně a v malých dávkách (nejlépe 6x denně) * dbejte na rovnováhu mezi příjmem a výdejem energie * omezte příjem cukru * dodržujte pitný režim (2-3 litry neslazené vody denně) * udržujte si ideální hmotnost * omezte konzumaci živočišných tuků, jezte více vlákniny * pravidelně si nechte měřit hladinu cukru v krvi nebo v moči * sportujte * sledujte energetické hodnoty sladkostí * dbejte na správnou životosprávu
PROČ NEPODCEŇOVAT CUKROVKU:... * je to smrtelná, nevyléčitelná nemoc * bývá nejčastější příčinou oslepnutí... * stojí za více než polovinou případů amputací nohou... * nese s sebou 2-4x vyšší riziko úmrtí na srdečně-cévní nemoci... * u diabetiků je zvýšený výskyt rakoviny... * neléčené onemocnění způsobuje nezvratné změny v cévním systému, srdci, mozku, ledvinách, očích i na nohou.
Knižní TIP: Osvědčená domácí lékárna Jörg Zittlau, Norbert Kriegisch, Dagmar P. Heinkeová Stále více lidí hledá šetrný lék na běžné zdravotní obtíže. Proto se velké oblibě těší alternativní terapie, léčba přírodními prostředky a účinná preventivní opatření. Kniha popisuje příznaky a příčiny více než 130 onemocnění. Ikar, váz., 448 str., 279 Kč

Související články