Sobota 19. září 2020
Svátek slaví Zita, zítra Oleg
Polojasno 20°C

Sklenka tvrdého alkoholu může být zdraví prospěšná

3. října 2006 | 09:49

Vědci přišli k překvapivému zjištění, i když naše babičky to věděli už dávno! Stopečka slivovičky denně udržuje člověka zdravějšího

Lidé, kteří si denně dopřávají skleničku slivovice nebo jiného tvrdého alkoholu, jsou méně náchylní k mnoha chorobám. Zjistili to britští vědci. Ti se pokusili vyvrátit či potvrdit starou gentlemanskou pověru, že sklenka whisky skutečně udržuje člověka zdravějšího. "Musíme jen souhlasit. Antioxidanty obsažené v tvrdém alkoholu opravdu u člověka snižují riziko vzniku většiny běžných onemocnění," tvrdí doktor Swann, který je jedním ze spoluautorů studie. Odborníci připouštějí, že tvrdý alkohol dokáže bojovat také s rakovinou. Whisky nebo například moravská slivovice je tak v případě odvrácení rakoviny daleko účinnější než tolik opěvované červené víno. Důvod? Tvrdý alkohol obsahuje více kyseliny ellagové - dobře známého pohlcovače volných radikálů, který z těla odstraňuje poškozené buňky vznikající během konzumace jídla. "Volné radikály dokáží vážně poškodit DNA v jádře naší živé buňky, což může vést k riziku, že se poškozená buňka začne chovat jako nádorová. Takže pokud si rádi přihnete nebo jste prostě jen fajnšmekři, pijte whisky, která vás může ochránit před rakovinou," prohlásil doktor Swann. Lékaři nicméně varují, že příliš mnoho alkoholu může způsobit rakovinu jater, střev, hrtanu, dutiny ústní nebo jícnu. Ellagovou kyselinu, která je silným antioxidantem, je proto lépe získávat s ovoce než alkoholických nápojů.

Autor: Famous
Související články