Pondělí 28. září 2020
Zataženo, déšť 11°C

Zavařené maso může negativně ovlivnit plíce

6. září 2006 | 09:52

Pozor! Jste-li častým konzumentem masových konzerv, měli byste se krotit! Zavařená pochoutka může negativně ovlivnit vaše plíce

Podle amerických odborníků je konzervované maso nasyceno dusíkatými látkami, které negativně ovlivňují zdraví plic. Osoby konzumující zavařené masové výrobky často riskují poškození dýchacího aparátu, nebezpečné mohou být zvláště pro nemocné plicními chorobami. Profesor Graham Barr z Columbia University sledoval sedm a půl tisíce osob, z nichž dvacet procent konzumovalo masové konzervy čtrnáctkrát do měsíce, stejný počet osob nekonzumoval podobné výrobky vůbec. "Kapacita plic byla u osob konzumujících často masové konzervy o 115 mililitrů menší než u těch, kteří podobné potraviny nejedí vůbec. Nebezpečné to může být především pro osoby s plicním onemocněním," uvedl profesor Barr. Zároveň američtí experti uvedli, že zdravé osoby nemusí masové výrobky ohrozit a nebylo zároveň prokázáno, že by občasná konzumace konzerv zdravým lidem působila potíže.

Autor: Famous
Související články