Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kost uvízlá v krku nebo bolavý žlučník? Víme, kdy je to na pohotovost!

...
24. prosince 2020 | 06:00

Rybí kost uvízlá v krku patří mezi typické vánoční zdravotní potíže. Není ale jediná! Někdo se popálí vařícím olejem, případně se někomu kvůli přejídání spustí žlučníkový záchvat. Kdy nad tím můžeme mávnout rukou, a kdy už naopak opravdu musíme na pohotovost? 

Pokud patříte mezi milovníky smaženého kapra, dejte pozor na kosti! Každé sousto pořádně zkontrolujte a rozžvýkejte. Pokud se vám i přes veškerou snahu zadrhla v krku kost, nepanikařte. Většina z nás sáhne po kousku suchého chleba a doufá, že se kost zasekne do pečiva a proklouzne hladce do žaludku, kde si s ní šťávy poradí. Vetšinou se tak také stane, pokud se ale kost zasekne na místě a nechce se hnout, na nic nečekejte a co nejrychleji vyrazte na pohotovost. Nesnažte se kost vyndat doma, hrozí, že si místo zhmoždíte, nebo dokonce propíchnete stěnu polykací cesty. 

Pokud byste zůstali sedět doma, mohli byste si přivodit vážnější problémy. A o to na Vánoce přece nikdo z vás nestojí. Jestliže se kost zasekla v oblasti mandlí nebo na kořeni jazyka, lékař ji bez větších problémů vyndá. Pokud se ale dostala do polykacích cest nebo se zasekla na jícnu, bude potřeba provést endoskopické vyšetření, výjimečně je třeba kost vyndat pod narkózou pomocí chirurgické operace. Jinak hrozí, že způsobí například smrtelně nebezpečný zánět jícnu. Nechceme vás ale zbytečně strašit. Zkrátka si během štědrovečerní večeře dejte pozor a zbytečně jídlo nehltejte.

Žlučníkáři, dejte si pozor

Smažený kapr, bramborový salát, hromada cukroví a také alkohol. Tato kombinace může být pro někoho velice nepříjemná. Pokud jste někdy měli problémy se žlučníkem nebo vás trápí delší dobu, neberte přejídání na lehkou váhu. Chápeme, že Vánoce jsou jednou za rok, ale pokud vás trápí například žlučníkové kameny, měli byste na to brát ohled a s tučným a smaženým jídlem to příliš nepřehánět. 

Na mírné bolesti pomohou léky na žlučník – mějte je raději doma preventivně, rozhodně ale neberte léky na bolest. Žlučníkový záchvat není nic příjemného a může vést k závažnému onemocnění, u kterého je hospitalizace bohužel nezbytná. Když se objeví silná bolest v horní pravé části břicha, která vystřeluje do ramene nebo zad, máte zřejmě problém, přidává se zvracení, plynatost, problény s trávením. Nic nejezte ani nepijte, nejvýše černý čaj, pokud se bolesti nemírní, budete muset k doktorovi, zvláště pokud se přidá teplota nebo zimnice.  

Pozor na popáleniny

Taky máte tak rádi, když o Vánocích všude plápolají svíčky a rádi si u vánočního stromečku zapálíte prskavku? Tak si ale dejte pozor, aby vám tuto vánoční idylku nenarušily nepříjemné spáleniny. Prskavky proto umístěte někam, kde od nich nemůže nic chytit a mějte je neustále na očích. 

Stejně tak si dejte pozor při smažení. Stačí mít na paměti několik jednoduchých pravidel. Když smažíte na pánvi, snažte se mít její madlo otočené směrem ke sporáku. Pokud by bylo otočené do prostoru, hrozí nebezpečí, že o něj někdo zavadí. Když máte dovařeno, horké nádoby dejte dostatečně daleko od zvědavých dětí a zvířat. Poslední rada na závěr, vařící olej nesmí přijít do kontaktu s vodou. 

Pokud se přece jenom stane nehoda a vy se popálíte, v první řadě zkontrolujte rozsah a závažnost zranění. Pokud vám místo pouze zarudne a silně pálí, chlaďte jej alespoň dvacet minut, ideálně pod tekoucí ledovou vodou. Pokud se objevují puchýřky, v žádném případě je nepropichujte a ničím nemažte. Jestliže se jedná o rozsáhlejší popálení, nečekejte ani minutu a vyrazte na pohotovost.

 

Autor: Aneta Pařízková
Video se připravuje ...