Pondělí 28. září 2020
Zataženo, déšť 11°C

Osmahnutá zelenina likviduje zubní sklovinu

5. května 2006 | 16:34

Pozor, omezte konzumaci smaženého lilku! Podle vědců vám dokáže takřka dokonale zlikvidovat zubní sklovinu

Lehce osmahnutá zelenina na oleji může být sice zdrojem vitamínů, dokáže ale zlikvidovat zubní sklovinu. Na zuby působí stejně negativně jako například šumivé nápoje. Tato metoda přípravy potravin totiž ze zeleniny uvolňuje kyselinu, které pak při kontaktu se zuby způsobuje jejich narušení. Platí to především u lilku a zeleného pepře, informují vědci. Pozor by si měli dát především vegetariáni při přípravě oblíbeného jídla ratatouille. Namísto osmahnutí zeleniny na pánvi by měli využít raději dušení. "Kyselost jídla ratatouille připravovaného na pánvi je stejná jako u sycených nápojů. Když jich člověk konzumuje nadbytek, likviduje si tak zubní sklovinu," uvedl vedoucí výzkumného týmu, doktor Chadwick. Vědci ovšem dodávají, že je i zelenina, u které smažení kyselost nezvyšuje. K ní patří například rajčata nebo cibule. Nejhorší je v tomto případě již zmíněný lilek.

Autor: Famous
Související články