Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Anna K. má v prsu nový nádor! Jak poznáte příznaky rakoviny prsu?

  • Anna K. v roce 2010
    8. června 2017 | 06:00

    Většina žen se domnívá, že rakovina prsu se pozná jen podle objevené bulky. Není to pravda, navíc bulka v prsu ve většině případů rakovinou vůbec není, může to být jen nezhoubná cysta. Nicméně jsou příznaky, u kterých by vás rakovina ani nenapadla, a přesto mohou být nebezpečné. Které to jsou?

  • Každá desátá žena je ohrožena rakovinou prsu

    ..
    Autor: iStock.com
    Rakovinou prsu v České republice onemocní 100 žen z tisíce, tedy každá desátá žena. Pravděpodobnost nemoci roste s věkem a pravděpodobnost vyléčení bez následků roste s časným rozpoznáním nemoci.

    Karcinom prsu lze léčit několika způsoby. Nejčastější je chirurgické odstranění prsu, tedy mastektomie. Ta může být i pouze částečná, kdy se odstraní pouze nádor, nebo totální, kdy je odoperován celý prs.

    Nejvíce invazivní je pak radikální mastektomie, kdy jsou odoperovány celý prs i lymfatické uzliny v podpaží. V případě mírnějších forem rakoviny po operaci stačí hormonální léčba.

    Některé nádory totiž potřebují pro svůj růst ženské pohlavní hormony, a pokud se potlačí, nádor ztratí výživu a odumírá. U agresivnějších forem nádorů se používá chemoterapie. Stejně jako u jakéhokoliv jiného druhu rakoviny, i zde platí, že čím dříve se na nemoc přijde, tím větší je šance na úplné vyléčení. Jak tedy poznat rakovinu prsu?

    Podívejte se na 6 potravin, které vám pomůžou v boji s rakovinou:

    Video se připravuje ...
    Šest potravin, které pomohou v boji s rakovinou • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

  • Výtok z bradavky

    Samovyšetření provádějte jednou měsíčně.
    Autor: Shutterstock.com

    Jestliže z bradavky vytéká krev nebo zabarvená tekutina, na nic nečekejte a jděte k lékaři. I tento příznak totiž signalizuje nádor prsu. Jiná situace je samozřejmě v těhotenství a při kojení, kdy probíhají změny mléčných žláz. Obecně kojení se jako prevence rakoviny prsu doporučuje.

  • Pomerančová kůže

    .
    Autor: Shutterstock.com
    To, co známe z jiných tělesných partií, například ze stehen a hýždí, a čemu říkáme celulitida, se může týkat i nemocného prsu. Takzvaná pomerančová kůže se na prsu vytvoří v době, kdy nádorové buňky zaplní drobné lymfatické cévy. I to může být ukázkou, jak vypadá rakovina prsu.

  • Zarudlá a horká prsa


    Ne všechny nálezy v prsou musí být nebezpečné.
    Autor: shutterstock.com

    V mnoha případech se ukáže, že rudá a teplá kůže na ňadru je příznak zánětu. Zánět prsu je sám o sobě hodně nepříjemná věc, která se léčí většinou podáváním antibiotik. Rudá a horká kůže může být však i příznakem karcinomu prsu. Stejně tak viditelné a rozšířené spleti žilek a také bolesti prsu. Způsobit to mohly hormonální změna, cvičení nebo namáhavá práce. Vyloučit nádor by ovšem měl opět lékař pomocí ultrazvukového nebo mamografického vyšetření.

    Další časté a přitom méně známé příznaky rakoviny prsu najdete na mojezdravi.cz.

    Víte, jak riziko vzniku rakoviny prsu snížit? Zde je 7 tipů, jak se rakovině prsu vyhnout.


Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...