Některé druhy koření bychom si v jídelníčku neměli odepírat. Podle amerických odborníků totiž například zázvor dokáže zabíjet nádorové buňky vaječníků, zatímco třeba kapsaicin z chilli papriček zase omezuje v růstu nádor slinivky břišní - pankreatu. Nová studie podpořila původní hypotézu, že koření v jídelníčku člověka je prevencí různých druhů rakoviny. Docentka Rebbeca Liuová z University of Michigan prováděla se svými kolegy testy na nádorových buňkách vaječníků v laboratoři. Roztok zázvoru tyto buňky dokázal zničit. Ačkoli nebyly podobné účinky prokázány přímo na člověku, první laboratorní testy jsou dle vyjádření docentky Liuové velmi slibné. "Mnoho pacientů s rakovinou vaječníků má nevyléčitelný typ choroby, kdy jsou nádorové buňky rezistentní vůči chemoterapii a nelze u nich vyvolat apoptózu - buněčnou smrt. Zázvor vyvolává nejen apoptózu, ale dokáže také vzbudit v nádorových buňkách autofagii, kdy buňka pohltí sama sebe," míní Liuová. Jiná studie z University of Pittsburgh prokázala protirakovinné účinky kapsaicinu, látky obsažené v pálivé paprice a chilli. Testy prováděl tým odborníků na nádorových buňkách slinivky břišní. Kapsaicin u nich vyvolával apoptózu. Obě studie jsou velmi zásadní, neboť právě rakovina vaječníků a slinivky břišní patří mezi nejhůře léčitelné. Odhaleny bývají u pacientů až v pokročilém stadiu. Koření se jeví jako velmi vhodná prevence a doplněk léčby. Optimismem se však musí šetřit do doby, než lékaři prokáží účinnost látek na živých dobrovolnících.
Nejen že kořeněný jídelníček lépe chutná, ale laboratorní testy prokázaly že také pomáhá předcházet zhoubným onemocněním
Související články
Články odjinud