Ženám po menopauze mohou mléčné výrobky pomoci uchránit svá prsa před zhoubným bujením. Podle odborníků totiž příjem těchto potravin je pro ženy po přechodu skutečně vhodnou prevencí rakoviny prsu. Zároveň ale odborníci zdůrazňují, že u mužů to neplatí. Pánové po padesátce mají naopak vyšší riziko rakoviny prostaty, pokud mléčné výrobky konzumují více. Ženy s nejvyšším příjmem mléčných výrobků byly podle výzkumu doktorky Marjorie McCulloughové až o 20% méně často diagnostikovány s rakovinou prsu oproti těm ženám, jež naopak nejedly téměř žádné potraviny obsahující mléko. Klíčovou roli v prevenci nádorového onemocnění prsu má zřejmě vápník. Toho je sice v mléčných výrobcích nejvíce, ale zároveň nejsou jediným jeho zdrojem. Podle některých studií riziko rakoviny klesá také s vyšším příjmem vitaminu D. „Skutečně můžeme říci, že mezi vysokým příjmem vápníku a nižším rizikem rakoviny existuje vztah. Stále však víme málo,“ tvrdí McCulloughová.
