Kávu používáme od dávných dob k udržení bdělosti a podpoře unaveného těla. Podle rakouských odborníků však tento nápoj obsahující kofein ovlivňuje centra v mozku spjatá s krátkodobou pamětí. Pití nadměrného množství kávy nebo koly sice podle vědců zlepšuje krátkodobou paměť, může ale tělu uškodit. Je třeba připravit bezpečnější preparáty, které budou mít pozitivní vliv na paměť bez negativních účinků na ostatní orgánové struktury těla. "Potřebujeme se více učit o účincích kofeinu na mentální stránku člověka," míní profesor Florian Kopplestätter z lékařské fakulty University Innsbruck. Jeho tým zjistil, že kofein zvyšuje aktivitu těch částí mozku, jež jsou spojené s krátkodobou pamětí. Dávky této látky použité ve studii dosahovaly výše 100 miligramů pro každého dobrovolníka, to odpovídá asi osmi šálkům kávy. "Množství kávy odpovídající více než dvěma šálkům denně u dospělého člověka už není pro tělo dobré. Ve vyšších dávkách převažují negativní vlivy nad těmi pozitivními. Lidé by se proto neměli prolévat kávou, čajem či kolou, jen aby měli lepší paměť. Patrně by si tím ublížili, minimálně dehydratovali své tělo," dodal profesor Kopplestätter.
