Ani nejlepší žvýkačka nemůže ochránit zuby před kazem tak, jako pravidelné čištění kartáčkem. Ale vhodnou prevencí před bakteriemi způsobujícími kazivost chrupu může být popíjení brusinkového džusu. Látky v něm obsažené totiž omezují růst a působení bakterií v ústech. "Něco v brusinkovém džusu ničí patogeny v ústech, které způsobují zubní kaz," tvrdí profesor Hyun Koo z New Yorku. Brusinky jsou však vedle toho také století uznávaným lékem před močovými chorobami. "Vědci prokázali, že určité látky obsažené v brusinkách brání bakteriím v močových cestách a močovém měchýři, aby přilnuli ke stěnám. Stejný efekt mají tyto látky možná také v ústech, kde brání bakteriím přilnout k zubům a způsobovat zubní kaz," míní profesor Koo. První studie byly prováděny zatím na brusinkovém džusu. Takže jiné potraviny z tohoto bobulového ovoce nemusí mít tak zásadní účinky. Lze ovšem říct, že popíjení džusu z červených bobulí brusnice brusinky skutečně sníží riziko zubního kazu.
