Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nejčastější chyby při sprchování. Děláte je také?

  • 22. ledna 2024 | 06:00

    Sprchování je běžná aktivita, kterou provádíme dennodenně. To ale ještě neznamená, že bychom k ní neměli přistupovat s trochou znalostí. Často totiž při sprchování děláme stále stejné, ale zároveň zbytečné chyby. Které to jsou? 

    Není nad příjemnou sprchu po těžkém dni nebo také po ránu, abychom se svěže připravili na nový den. Ovšem nevěřili byste, kolik chyb při tak všední činnosti, jakou sprchování pro většinu z nás je, můžeme udělat.

  • Na teplotě záleží

    Autor: iStock

    Jedním z největších prohřešků proti udržování zdravé kůže je sprchování příliš horkou vodou. Nejenže horká voda pokožce neprospívá a zbytečně rozšiřuje její póry, ale navíc si ženy, které trpí vyšším krevním tlakem nebo nějakým srdečně-cévním onemocněním, můžou i způsobit nevolnost, v horším případě mdloby. Voda by měla mít ideálně tak kolem 32 stupňů Celsia.

  • Používáte jeden druh kosmetiky

    Autor: iStock

    Máme na mysli jeden druh mycího gelu nebo pěny či mýdla na celé tělo. Ideální je na tělo použít klasický sprchový gel a na intimní partie jiný, šetrnější – nejlépe s obsahem mléčných bakterií, které nedráždí a nevysušují sliznici v okolí vaginy. Zároveň dermatologové varují před příliš parfemovanou sprchovou kosmetikou – gely, pěnami a podobně. Většina z nich totiž pokožku sice provoní (stejně ne na dlouho), ale zároveň značně vysuší. Z tohoto důvodu je lepší používat neparfemované produkty. Pro ženy, které mají obzvlášť citlivou pokožku, nebo trpí dokonce nějakým typem ekzému, je to přímo nutnost.

  • Pozor na žínky

    Autor: iStock

    Nic proti nim, když je používáme jako jemnou masáž při mytí těla. Výslovně se ale nehodí na mytí intimních partií. Další chybou je, že je dost často nepereme a dostatečně nevysušujeme po použití. Nejlepší je umýt se jimi jen jednou, maximálně dvakrát, a v každém případě je pak dobré dát je vysušit na vhodné místo. Jinak riskujeme kvasinkovou nebo i jinou infekci. Ve vlhké látce (a platí to i pro drahé mořské mycí houby) se totiž patogenním bakteriím daří náramně dobře.

  • Nedodržujete správný směr mytí

    Autor: iStock

    Dalším problémem je pak směr. Je až k nevíře, kolik žen nemá od malička návyk sprchovat – a tedy i mýt si – intimní partie zepředu dozadu tak, aby se případné bakterie z okolí análu nedostaly do pochvy a nezpůsobily zánět a podobně. Pohyb zepředu dozadu je nutný i v případě, že na sebe pouštíte tekoucí vodu – a doufáte, že ta „to všechno spláchne“.

  • Začínáte od hrudníku

    Autor: iStock

    Další chyba. Ať je voda jakékoli teploty – od teplé až po otužující ledovou – měly bychom ji na tělo pouštět od nohou, postupně přes stehna a břicho. Hrudník a oblast srdce je vhodné nechat až na konec. Proto jsou daleko praktičtější sprchy, které mají odnímatelné hadice s hlavicí než ty, které na vás prší jen shora.

  • Nemyjete si záda

    Autor: iStock

    Záda se pochopitelně myjí špatně skoro vždy. Největší chybou je ale jejich hygienu zanedbávat, protože se „na ně“ špatně dostáváme. Pokožka pak hrubne a rozšiřují se na ní póry. Je třeba si koupit speciální houbu nebo jemný kartáč s dlouhým držadlem určeným právě k mytí celé plochy zad.

  • Z toalety rovnou do sprchy

    Autor: iStock

    Velký problém. Spousta lidí řeší hygienu po vyprázdnění tak, že si ze záchodové mísy stoupnou rovnou pod sprchu bez důkladného otření choulostivých partií. Neuvědomují si, že bakterie, které vodou přitom splachují, utvoří ve sprchovém koutě nebo ve vaně nehygienický „koberec“, ve kterém pak stojí, i když to pochopitelně není vidět. Když už jste na tento způsob očisty zvyklé, alespoň si potom důkladně vydrhněte nohy, použijte i pemzu a sprchu umyjte nějakým vhodným čisticím prostředkem.

  • Odbýváte oplachování

    Autor: iStock

    Dalším klasickým prohřeškem při sprchování je, že si tělo dostatečně neopláchneme od mycího gelu nebo jiné sprchové kosmetiky včetně mýdla. Pleť se tak vysušuje a zmatňuje. Nepomůže ani důkladnější vysušení. Ručník vás kosmetické chemie nezbaví dost důkladně.

  • Drhnete se do sucha

    Autor: iStock

    Navazujeme další „ručníkovou chybou“, a tou je přílišné drhnutí. Přestože si mnoho z nás myslí, že si tím hezky prokrví kůži, pro její dobrý vzhled a udržení přirozené vlhkosti je nejlepší nikoli pořádná ručníková masáž, ale naopak – pokud možno – volné uschnutí. Pravda, člověk si na to musí trochu zvyknout, ale výsledky jsou znát už po týdnu – pleť je hebčí a hladší.

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...