Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ZAČÍNÁME hubnout

17. října 2005 | 17:00

Nebojte se začít! Připravili jsme pro vás seriál, který vám pomůže ke štíhlosti

Nový program hubnutí, tentokrát se známou cvičitelkou Hankou Kynychovou a pod dohledem doktora Richarda Pflegera, farmakologa a odborníka na výživu, právě začíná! Shazujte přebytečná kila spolu s našimi dobrovolnicemi, které vámpředstavujeme na další dvojstraně. Určitě to také dokážete!!! Poslední výzkumy říkají, že více než 80% lidí vyzkoušelo během svého života nějakou dietu. Většina však bez valného úspěchu. Také to znáte? A víte, proč to tak je? Prostě jste stejně jako my zpohodlněla, protože nás obklopuje stále více věcí, které nám šetří námahu. Naproti tomu žijeme v naprostém dostatku jídla a můžeme baštit, kdykoliv se nám zachce. A kromě toho, že na nás potravinářský průmysl valí nové a "stále lepší" výrobky, které známe z reklam, neumíme pořádně jíst. Ano, čtete dobře: také vy, pokud patříte k baculkám a nemáte nějakou vážnou nemoc, neumíte jíst! Možná nesnídáte, na oběd si odskočíte do bufetu nebo do "mekáče", případně do sebe ve spěchu nalijete instantní polévku. A první kvalitní jídlo si dopřejete až večer. Důsledkem takového způsobu stravování je to, že organismus je doslova vytrénovaný k tomu, aby si ukládal zásoby na horší časy. A protože jde o proces pomalý a dlouhodobý, je nasnadě, že i opačný proces, tedy hubnutí, bude neméně zdlouhavý. A také psychicky náročnější. Lidský organismus je dokonalá továrna, která se v mnoha ohledech neřídí pokyny svého "vedení". Je-li například nucen zbavit se přebytečných kilogramů, hledá všemožně způsoby, jak tomu zabránit. A pokud je přece jen nucen pustit pár kilogramů, už vymýšlí nový způsob, jak ztrátu rychle nahradit. Máme totiž zakódovanou genetickou informaci, která říká: Je-li dostatek jídla, neváhej a sněz, co můžeš! Je to zvyk z období, kdy byl dostatek jídla jen velkým snem. A právě to je na prahu 3. tisíciletí hlavní příčinou toho, proč tloustneme. Náš nový seriál má jediný cíl: dva odborníci naučí čtenářky Blesku pro ženy základům správného stravování a takové formě zdravého pohybu, která je pro ně nejvhodnější. Naučí se i některé triky. Co a hlavně kdy jíst. Jak si správně poskládat jídelníček. Dozvíte se, jak správně kombinovat cvičení s jídlem. Pro začátek přikládáme několik postřehů, bez kterých se hubnoucí žena neobejde! Hlavní zásada zní: Chcete-li zhubnout, musíte se naučit jíst menší porce, ale často a pravidelně.


HANKA KYNYCHOVÁ * narodila se v Kroměříži * vystudovala střední pedagogickou školu * je instruktorkou aerobiku I. třídy * absolvovala Českou školu aerobiku Heleny Jarkovské * v letech 1995-1996 byla vicemistryní ČR ve sportovním aerobiku (www.hejbejse.cz) PharmDr. RICHARD PFLEGER * narodil se v Mělníku * vystudoval Farmaceutickou fakultu UK v Hradci Králové * do roku 2001 pracoval pro přední farmaceutické společnosti * od roku 2002 je nezávislým poradcem pro výrobce potravních doplňků * spolupracuje s předními sportovci * specializuje se na látky rostlinného původu a jejich využití v sportovní výživě (www.sportavyziva.cz)
DIETA JE RUTINA! Protože se náš organismus dokáže velmi dobře adaptovat na změny, je nutné opakovat dietní postupy dostatečně dlouho. Ten, kdo to nevydrží, neuspěje. Nečekejte zázračné postupy. PŘESTAŇTE KOPÍROVAT Každý je jiný, proto kopírování jiných postupů není nejlepší cesta k úspěchu. Ne každá dieta "celebrity" je ta správná. VYHÝBEJTE SE EXTRÉMŮM Každý extrém je špatný. Vynechávání některých nutričních látek, nebo naopak jednotvárnost vedou k nedostatku. Zapomeňte na vegetariánství, makrobiotickou i dělenou stravu. DŮVĚŘUJTE ODBORNÍKŮM Vyžadujte detailní a ověřené informace. Nenechávejte se ukolébat obecnou odpovědí. Pokud se vám od odborníka nedostane odpovědi, vyhledejte si ji sama třeba na internetu. VYBERTE SI SVÉ DIETNÍ JÍDLO Velmi důležitý krok. Vyberte si pro hubnutí vhodné suroviny, které budou tvořit kostru vaší diety po dobu nejméně šesti měsíců. Návrh takového seznamu surovin najdete v příštím čísle. STANOVTE SI REÁLNÝ CÍL Poraďte se se svým odborníkem a stanovte si cíle hubnutí. Je důležité, aby byly reálné, motivující a dosažitelné. Trpělivost se vyplácí. NALAĎTE SE NA SPRÁVNOU VLNOVOU DÉLKU Nečekejte podporu od svého okolí. Možná, že vám nepřeje úspěch. Zvolte si svou strategii hubnutí a nenechávejte se zviklat "remcaly". Na konci to budete VY, kdo bude mít navrch! NAUČTE SE VNÍMAT SVÉ TĚLO Tento bod patří k nejdůležitějším. Tělo je opravdu velmi chytré. Pro komunikaci s okolím používá různé signály a projevy. Poslouchejte je, vaše tělo si samo řekne, co je pro vás nejlepší. Kdo naslouchá, vítězí. Úkol do příštího týdne: Pořiďte si zápisník, do kterého si budete poznamenávat všechno, co sníte navíc k doporučenému jídelníčku. Také si do něj zapíšete své prohřešky a pocity, ať už dobré, nebo špatné. Nebo to, jak zvládáte cvičení, jestli vás někdo z blízkého okolí ve vašem úsilí zrazuje, nebo naopak podporuje.

Související články