Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co o vašem zdraví prozradí kůže? Může odhalit infarkt i cukrovku

  • Ze své kůže poznáte, zda netrpíte nějakou chorobou.
    10. prosince 2014 | 06:00

    Z lidské pokožky se toho dá mnoho vyčíst. Ať chceme nebo ne, často může prozradit náš věk, hříchy z mládí, ale i stav zdraví. Kůže nám prozradí, jaké vitaminy nebo minerály nám chybějí, jestli máme nějakou nemoc, o které nevíme, nebo také to, že se blíží infarkt.

  • Žluté oči

    Jestliže se vaše bělmo pomalu začíná barvit dožluta, je zde velká pravděpodobnost, že vaše játra nepracují tak, jak mají. A že máte žloutenku. Ovšem ta nemusí být vždy způsobena pouze infekcí tak, jak ji většina z nás zná, ale i třeba jaterní cirhózou nebo rakovinou žlučových cest. Při žloutence ale pozorujete i jiné příznaky, barva se změní i na vaší kůži.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Žluté oči mohou znamenat žloutenku.
    Autor: Shutterstock.com
  • Váčky pod očima

    Kruhy pod očima nemusí být jen příznak nevaspání.
    Autor: profimedia.cz
    Dopřáváte si při jídle větší množství soli? Pak má vaše tělo tendence zadržovat větší množství vody, než je normální. Ta se vám hromadí mimo jiné i v obličeji, což se může projevit na váčcích pod očima. Dříve, než zatoužíte po nějaké estetické úpravě, zkuste sůl omezit. Dalším důvodem pro váčky pod očima může být i chronická alergie, jejíž projevy se objeví právě na citlivé pokožce kolem očí. Krevní cévy se rozšiřují, takže se vám na obličeji mohou objevit i tmavší odstíny. 
  • Pigmentové skvrny

    Jestliže se vám na těle objeví skvrny, nemusí to být pouze ze sluníčka. Tmavší hnědavé fleky, zvláště pokud jsou v místech kolem krku, podpaží nebo v tříslech, můžou být jedněmi z prvních příznaků cukrovky. Za další varovné signály můžete považovat třeba abnormální žízeň, časté chození na malou nebo neobvyklé hubnutí. 
    Diabetes se v těle může vyvíjet i deset let, než se projeví příznaky.
    Autor: Shutterstock.com
  • Šedavá pokožka

    Šedavá kůže může mít hned několik důvodů. Do krevního oběhu se třeba nedostává dostatek kyslíku, za což může třeba i rozedma plic. Tato změna na pokožce však může poukazovat i na blížící se infarkt nebo nemoci, jako je plicní tuberkulóza nebo zápal plic. Ovšem v takovém případě na sobě budete pozorovat i další příznaky. Ovšem jedním z důvodů, o kterém se tolik neví, může být i zánět tenké vrstvy tkáně uvnitř břicha, který je způsoben bakteriemi.
    Hrozí vám infarkt? Otestujte se!
    Autor: Shutterstock.com
  • Suchá kůže a nehty

    Jestliže máte suchou kůži a slábnou vám nehty i vlasy, pravděpodobně vám chybí vitamin A, omega-3 mastné kyseliny nebo zinek. Zařaďte tak do jídelníčku ryby, mrkev, špenát, kukuřici, zelí. Případně můžete sáhnout po vitaminech v tabletách. Pokud problémy neodezní, potíž může být mnohem vážnější než nedostatek vitaminů. Jestliže se vám stále lámou nehty a máte suchou kůži, možná máte problém se štítnou žlázou.
    Za suchou kůží se může schovávat i problém se štítnou žlázou.
    Autor: Shutterstock.com
  • Svědivé puchýřky

    Tvoří se vám puchýřky, které svědí a připomínají trochu opary, avšak objevují se na místech, která nejsou pro opary tolik běžná, jako třeba na kolenou, loktech, trupu nebo ve vlasaté části hlavy? Mohou být nepříjemné a svědit a pálit. Přitom jde o reakci na lepek. Lidé, kterým se tyto pupínky objeví, mohou mít celiakii.
    Celiakie je autoimunitní dědičné onemocnění. Jeho spouštěčem je bouřlivá reakce na lepek. Lepek je obsažen ve spoustě potravin, které denně konzumujeme.
    Autor: scoom
  • Opálení bez sluníčka

    Bylo by sice hezké mít krásnou snědou pokožku bez toho, abychom museli vystrčit byť jen nos na sluníčko. Ale pokud nám kůže ztmavne bez pořádné opalovačky, měli bychom se mít na pozoru. Nejčastěji bývají zasaženy obličej, krk a hřbet rukou, kde ztmavne kůže. Jde o hemochromatózu, tedy nadměrné ukládání železa do tkání. Tato choroba je nejčastěji vrozená, ale projevit se může až v průběhu života.
    Bronzovou pleť nemusíte mít jen z opálení.
    Autor: Shutterstock.com
     
  • Popraskané rty

    Suché popraskané rty jsou jasným ukazatelem toho, že nám chybí některý z vitaminů skupiny B, jako jsou niacin, riboflavin a B6. Zařaďte do jídelníčku ryby, špenát, cizrnu, mléčné výrobky, banány, brokolici a mrkev. Dalšími příznaky jsou únava, deprese, svalové křeče, zažívací potíže nebo třeba podrážděnost.
    Pokud máte problém se rty, může za to zřejmě nějaká nemoc.
    Autor: profimedia.cz

Diskuse ke článku
.