Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Co způsobuje bolest hlavy? Může za ni vůně i návštěva kina

  • Bolí vás hlava? Možná za to mohou docela obyčejné věci, které děláte každý den.
    6. prosince 2013 | 11:30

    Často vás trápí bolest hlavy a vy nevíte, co by ji mohlo způsobit? Máme pro vás 8 věcí, které mohou být její příčinnou a které často děláme každý den.

  • Bolest hlavy způsobená vůní


    Parfém
    Autor: Shutterstock.com
    Trpíte často bolestmi hlavy a nemůžete přijít na žádnou příčinu těchto obtíží. Problém může být například v parfému, který používáte. Někdy i příjemná, ale příliš silná vůně, může narušit nervový systém a tím způsobit bolest hlavy. Vybírejte, proto pečlivě jakou vůni si pořídíte a nesnažte se zahalit do jejího závoje, stačí přeci jen pár kapek.
    Stejně jako parfém, to může být silná vůně květin nebo například zápach barev a laků, špatně se vám tak může udělat v parfumérii i květinářství nebo na manikúře.

  • Hladová bolest


    Předčasná menopauza je strašák mnoha žen
    Autor: Profimedia.cz
    Vynechaná snídaně, pozdní oběd nebo to, že si mezi hlavními jídly nedopřejete svačinu, může ovlivnit váš zdravotní stav. Špatné stravování narušuje hladinu cukru v krvi, svaly se díky tomu začnou nepřirozeně napínat, což vyvolává roztahování cév v hlavě. A právě to vyvolává bolest hlavy. Okamžitou pomoc vám v takovém případě může poskytnout sklenice džusu.

  • Sledování 3D filmů


    3D kino
    Autor: Shutterstock.com
    Pocit nerovnováhy, který vyvolávají 3D efekty, navíc spojené s hlasitým zvukem a pohybujícími se světly, mohou vyvolávat bolest hlavy, zvláště u lidí trpících na migrény.

  • Bolest z příliš silného nebo blikajícího světla


    Příčin stresu může být hned několik - pracovní shon, hádky, nepříznivé počasí, pocit selhání, atd. Známe jednoduché a osvědčené tipy, které vám pomohou stres odbourat.
    Autor: Shutterstock
    Bolí vás hlava často v práci nebo například při dlouhém pobytu v obchodním centru? Příčinou jsou zřejmě příliš silné zářivky a absence denního světla. Právě umělé světlo často vyvolává bolesti hlavy, pálení a také tlak v očích, a to nejen u lidí trpících migrénami. Pokud i vy máte tento problém, zřejmě si nebudete hledat nové zaměstnání, kde nejsou zářivky, ale vyřešit to můžete nošením lehce ztmavených brýlí, které intenzivní světlo tlumí.

  • Bolest z kávy


    ss
    Autor: profimedia.cz
    Lehčí bolesti hlavy může způsobit velké množství kávy a kofeinových nápojů, ale i jejich nedostatek u lidí, kteří jsou na ně dlouhodobě zvyklí. Jedná se tak vlastně o abstinenční příznaky. Bolest hlavy v tomto případě doprovází často i nervozita a nevolnost.

  • Špatný pitný režim


    Pitný režim
    Autor: Shutterstock.com
    Dehydratace a nedostatek minerálů jsou jednou z nejčastějších příčin bolesti hlavy. Bolest se často objevuje při sehnutí či sklonění hlavy a způsobuje ji zúžení cév a tedy menší zásobování mozku kyslíkem. Okamžitou pomoc vám poskytne sklenice minerálky a hlavně dostatečný přísun tekutin.

  • I krása někdy bolí


    Cop
    Autor: Shutterstock.com
    Bolesti hlavy si ale můžete způsobit i tím, že se zkrášlujete. Často jsou na vině příliš utažené účesy, pevné gumičky, velké množství sponek nebo špatně zvolená pokrývka hlavy. Špatné prokrvování pokožky hlavy a napjatá kůže, mohou způsobit bolest očí, kterou následuje právě bolest hlavy. Okamžité úlevy dosáhnete rozpuštěním vlasů a také jemnou masáží hlavy.

  • Za bolest hlavy může sýr


    hermelín s »nádivkou«
    Autor: profimedia.cz, archiv
    Jednou z častých příčin, proč vás bolí hlava, může být konzumace plísňových a zrajících sýrů, které obsahují látku tyramin. Tato látka způsobuje zúžení cév a nedostatečné okysličování mozku.

Klíčová slova:  zdraví, bolest hlavy, parfém, sýr, pitný režim, kino
Diskuse ke článku
.